БИО ЈЕ ПОТПУНО ЗДРАВ: Пулмолог на примеру мушкарца (40) објашњава колико корона може да буде опасна (ФОТО)

Novosti online

15. 02. 2021. у 23:43

ДОКТОРКА Славица Плавшић, пулмолог у пензији, изазвала је велику пажњу на друштвеној мрежи "Твитер" пошто је на свом налогу поставила рендгенске слике плућа оболелог до корона вируса.

БИО ЈЕ ПОТПУНО ЗДРАВ: Пулмолог на примеру мушкарца (40) објашњава колико корона може да буде опасна (ФОТО)

Фото:Твитер

Снимци плућа оболелих од ковид 19 пнеумоније нису реткост на друштвеним мрежама, али случај четрдесетогодишњака је изузетак по тежини болести и врло неуобичајеном радиолошком налазу.

- Надам се да ми нећете замерити. Снимци су узнемирујући. Трећи је нормалан снимак плућа. Прва два - обострани Пнеумоторакс, пуцање плућне марамице, гнојне шупљине у плућима, сепса, последица Ковид19. Мушкарац, 40 година. Већ три месеца се лечи у терцијарној установи. Сада је стабилан - била је њена објава на Твитеру уз приложене фотографије рендгенског снимка плућа.

Тим поводом смо контактирали докторку Плавшић и замолили је за коментар. Најпре је нагласила како не жели да својом објавом изазове сензацију и да додатно плаши јавности, већ да објава има едукативан карактер.

- Било је јако занимљиво и необично видети то на снимцима. Моја објава има едукативни карактер, а то је да покаже колико ковид 19 може бити озбиљна болест - рекла је она.

Поменуте снимке, каже, добила од свог колеге који је кардиолог, док је пацијент његов рођак. За дељење снимка плућа, каже, има одобрење и самог пацијента. Њен колега је желео да од ње, као специјалисте, добије мишљење, пошто је био збуњен оним што је видео на снимку свог рођака.

ТОК БОЛЕСТИ

Пацијент је старости 40 година и по њеним речима, месец дана се лечио од ковид 19 инфекције.

- Пацијент се месец дана лечио од обостране упале плућа, изазване корона вирусом. После проведених месец дана у болници, отпуштен је на кућно лечење уз прописану терапију - каже др Плавшић.

После свега три дана код куће почели су проблеми.

- Три дана после отпуста из болнице, осетио се лоше. Пацијент се јавио у болницу из које је отпуштен и ту је утврђено да му је пукла плућна марамица са десне стране. Одмах је урађена торакална дренажа и дата одговарајућа терапија.

ПОЧИЊУ ОЗБИЉНЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ

- Долази до пуцања плућна марамице и са леве стране, тако да се развија обострани пнеумоторакс. То је озбиљно стање које животно угрожава пацијента. На све то створиле су се и гнојне шупљине у плућима, а затим се развила и сепса. Овакво стање, захтева хитну интервенцију грудног хирургау, што је у епидомиолошкој ситуацији тешко изводљиво - каже др Плавшић.

Пацијент је послат у терцијалну установу, где је лечен месец дана, након чега је упућен у другу установу где је настављено даље лечење.

По речима др Плавшић, пацијент је сад боље, али је далеко од излечења, после чак три месеца лечења у терцијарним установама.

Фото:Твитер

САДА ЈЕ СТАБИЛАН

- Он је сад стабилан, али још увек није добро. Када здравствено стање пацијента буде довољно добро, вероватно ће бити урађена хируршка интервенција, која је индикована у оваквим ситуацијама - каже др Плавшић.

На наше питање да ли се пацијент можда лечио неправилно код куће, докторка је подвукла да су њене колеге урадиле све како треба.

- Он се није лечио код куће, осим три дана које је провео код куће по отпусту. Пуцање плућне марамице десило се изненада и није се могло предвидети - истиче докторка.

Пуцање плућне марамице се дешава релативно често и код здравих особа. Проблем је у томе што се ова компликација десила пацијенту који већ болује од ковид 19 пнеумоније.

- Зато ми је ова компликована радиолошка слика била јако необична и зато сам саветовала да се пацијент хитно упути у референтну терцијалну установу, која се бави овом проблематиком - каже нам др Плавшић.

Фото:Твитер

др Славица Плавшић

ПОШТУЈТЕ МЕРЕ И ВАКЦИНИШИТЕ СЕ

Питали смо да ли постоји нека превентива, на шта је др Плавшић одговорила да не постоји: "Као што сам рекла, пуцање плућне марамице се не може предвидети али се, срећом не дешава тако често. Превентива не постоји".

Др Плавшић наглашава да је ковид 19 озбиљна болест која може да се искомпликује и остави тешке последице по пацијента, зато болест треба схватити озбиљно до потпуног излечења. Људи су се прилично опустили и не поштују прописане мере. Болнице се поново пуне пацијентима са тешком клиничком сликом.

За крај, докторка је апеловала на све грађане да буду одговорни, поштују мере и да се обавезно вакцинишу.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)