"ДОК САМ ЖИВА НЕЋУ ЗАБОРАВИТИ ЕКСПЛОЗИЈУ" Преживели памте напад на аутобус Ниш експреса, сутра помен у Лапљем селу

Д.Зечевић

15. 02. 2021. у 14:33

У ОРГАНИЗАЦИЈИ културно-просветне заједнице Косова и Метохије сутра, 16. фебруара у 11:00 часова у цркви свете Петке у Лапљем селу биће одржан помен жртвама терористичког напада на аутобусе НИШ експреса.

ДОК САМ ЖИВА НЕЋУ ЗАБОРАВИТИ ЕКСПЛОЗИЈУ Преживели памте напад на аутобус Ниш експреса, сутра помен у Лапљем селу

Фото: КФОР

Након помена, одржаће се кратак поетски час посвећен страдалима. Наиме, тог 16 фебруара 2001 године у јутарњим сатима, миниран је први у колони од пет аутобуса Ниш-експреса који су расељеним Србима из централне Србије кренули пут Грачанице.

У том терористичком нападу недалеко од административног прелаза Мердаре на којем се налазио пункт британских војника КФОР-а настрадало је 12 а тешко повређено 43 Срба.

- Никада док сам жива нећу заборавити експлозију која је била страховита. Од силине детонације аутобус је буквално преполовљен а путници који су били у првом делу настрадали су на лицу места. Одмах сам се сетила породице Цокић, Снежане и Небојше са двогодишњим сином Данилом који су кренули у Липљан код родбине да прославе рођендан ове младе жене која је била у осмом месецу трудноће - присећа се за "Новости" Гордана Ђорић, једна од путница овог аутобуса и сама тешко повређена.

Поред трочалне породице Цокић у овом терористичком нападу погинули су и Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Налогодавци и виновници овог злочина једног од тежих по доласку међународне заједнице на Косову и Метохији никада нису одговарали а једини осуђен првостепеном  пресудом Фљорим Ејупи осуђен је на 40 година затвора али је одлуком Врховног суда ослобожен услед наводног недостатка доказа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)