ПОРАСТ ПРИЈЕМА У АРЕНИ И ТЕЖЕ КЛИНИЧКЕ СЛИКЕ: На лечењу 245 пацијената - 200 на кисеонику

Танјуг

15. 02. 2021. у 10:29

ПОРАСТ ПРИЈЕМА У АРЕНИ И ТЕЖЕ КЛИНИЧКЕ СЛИКЕ: На лечењу 245 пацијената - 200 на кисеонику

Фото: П. Милошевић

У ПРИВРЕМЕНОЈ ковид болници у Арени "Штарк" у Београду на лечењу је 245 пацијената, од којих је 200 на кисеоничкој терапији, изјавио је данас медицински координатор те болнице, потпуковник Предраг Богдановић и нагласио да се у последњих десетак дана примећује благи пораст пријема, али и тежа клиничка слика оболелих који се збрињавају у Арени.

Од 25.октобра кроз Арену прошло 3.020 ковид пацијената, а 2.775 је излечено, док је око 220 оболелих премештено у интезивне неге других ковид болница.

Доктор Богдановић каже да је до пре две недеље био једнак број пријема и отпуста, од 20 до 30 дневно, а да је број пацијената био смањен на око 200, док је последњих дана број пријема у порасту.

- Највероватнији разлог је тај што су се људи опустили, многи који су примили вакцину нису испоштавовали препоруке лекара да се придржавају мера док не приме и другу дозу. Често нам долазе пацијенти који су се заразили после прве дозе, а имунитет се развија тек након две-три недеље од друге дозе - рекао је Богдановић за Танјуг.

- У Арени су пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом, а највећи број оних који захтевају кисеоничку потпору је на централном доводу кисеоника, док је мањи број пацијената на терапији концентратором кисеоника - додао је Богдановић.

Како каже, у односу на ранији период, сада је највише пацијената старије животне доби, од 60 до 90 година, с бројним хроничним болестима, али има и млађих пацијенате, између 20 до и 40 година, са тежом клиничком сликом.

- Дешава се врло често да пацијенти дођу са обостраном упалом плућа и високим параметрима упале, тако да већ по самом пријему крећемо са агресивном терапијом у лечењу - навео је Богдановић.

Најстарији пацијент у Арени има 91 годину и у стабилном је стању, а најмлађи има 24 године.

- Наш најстарији пацијент је имао 94 године и успешно је излечен, а најмлађи је имао 17 година - казао је Богдановић.

Он је рекао да страхује од погоршања епидемилошке ситуације после празника и апеловао на грађане да се не опуштају и да се придржавају прописаних мера.

- То значи да не треба правити непотребне социјалне контакте, весеља, журке, као што видимо последњих дана, да избегавају гужве на скијалиштима, планинама... Лекари скоро годину дана неуморно раде, али нам је потребна и помоћ грађања, зато их молим за још мало стрпљења и дисциплине како бисмо контролисали епидемију - поручио је Богдановић.

Захвалио је свим медицинским радницима, немедицинском особљу и команди привремене болнице у Арени који и на државни празник, како каже, неуморно раде на лечењу пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)