ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТРИ ПУНИ: Хоће ли се Србима зимовање обити о главу?

Novosti online

13. 02. 2021. у 21:48

ТУРИСТИЧКИ центри балансирају између настојања хотелијера и угоститеља да зараде, уз придржавње мера, и туриста, који би да уживају, али и да се са одмора врате незаражени.

ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТРИ ПУНИ: Хоће ли се Србима зимовање обити о главу?

Фото: И. Маринковић

На Златибору ових дана очекују око 30.000 гостију, а на Копаонику и у Врњачкој бањи по 20.000. Зато ће на терен и око хиљаду и по инспектора, а они обећавају нулту толеранцију према свима који буду кршили мере.

Копаоник, Златибор, бање – готово да нема слободних постеља у највећим туристичким центрима, а гужве на скијалиштима и трговима подсећају на зимске сезоне из времена пре короне.

Истина, у стварност нас враћају они туристи који и на отвореном носе заштитне маске, ограничења у угоститељским објектима, забране и дезинфекциона средства на сваком кораку.

На Златибору борави око 30.000 туриста, и док се број гостију у закупљеном приватном смештају не може контролисати, а дешава се да се управо ту организује провод.

Хотелијери и угоститељи кажу да се придржавају свих прописаних мера и настоје да и гости поштују правила.

Ратко Несторовић, ковид редар на Златибору, каже да се поштују све мере заштите. Према квадратури објекта одређен је број људи који могу бити унутра и те мере се поштују.

Инспекцијске контроле, поготово у туристичким центрима су појачане, и како је најављено, сви који се не буду придржавали мера заштите од корана вируса, суочиће се са ригорозним мерама које ће инспектори предузимати на терену. Неке прекршајне пријаве поднете су већ синоћ.

Епидемиолози су упозорили да би овај мини одмор и опуштање у туристичким центрима могли довести до новог раста броја заражених корона вирусом.

Ако је већ зимовање у предности над свим здравственим ризицима, онда се барем морају поштовати прописане мере заштите, да повратак са одмора не би водио право у болницу, преноси РТС.

Кон: Зимовалишта су места појачаног ризика

Члан Кризног штаба др Предраг Кон упозорио је на јучерашњој конференцији за новинаре да се епидемиолошка ситуација "постепено и упорно "погоршава" и да је ризик од заражавања појачан у време празника. Он је апеловао на грађане да се придржавају мера, а посебно они који ће празнике провести у зимовалиштима.

Пораст броја заражених је последица лепог времена од пре десетак дана, сматра Кон. Он је нагласио да нема говора о попуштању мера, већ да се размишља о заоштравању, али да за сада нема јасних и довољних података да би се инсистирало на томе.

- Јасно је да ћемо последице понашања током празника видети тек касније - рекао је Кон.

Додао је да је појачан инспекцијски надзор у зимовалиштима и да су то места појачаног ризика за заражавање.

Тиодоровић: Ако бројке не падну, скратићемо радно време

У ситуацији када свакодневно имамо око 2.000 новозаражених и када се болнице опет пуне, а тек следе четири нерадна дана око Сретења, само може да се разговара о још рестриктивнијим мерама, сматра члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић. Према његовим речима, медицински део кризног штаба је за још ригорозније мере на нивоу целе Србије ако се ситуација не доведе под контролу. Број новозаражених треба изразито да падне, за почетак да буде троцифрен, сматра он.

Најавио је да ће за предстојећи празник на удару контролора бити посебно Златибор и Копаоник, где су смештајни капацитети већ распродати. Наложено је санитарној инспекцији и комуналној милицији да спроводе ригорозне контроле и надзор и да казне буду највише могуће, наводи Тиодоровић.

- Лично, кад бих видео неки кафић или ресторан пун људи и још без маске, одмах бих га затворио  - рекао је Тиодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)