СУБЈЕКТИВНИ ОСЕЋАЈ ХЛАДНОЋЕ И ДО -20? Метеоролог Ђурић открио температуре по градовима

Novosti online

12. 02. 2021. у 21:42

СУБЈЕКТИВНИ ОСЕЋАЈ ХЛАДНОЋЕ И ДО -20? Метеоролог Ђурић открио температуре по градовима

Фото: Танјуг/Јарослав Пап

ЦЕЛА Србија данас је у минусу, наводи метеоролог Ђорђе Ђурић. Темепратура се у деловима земље за кратко време спустила и за 25 степени, а тренутне ниске температуре ваздуха пооштрава ветар.

- Након јучерашњег дана са веома јаким захлађењем, цела Србија данас је у ''минусу'', јер је преко Панонске низије дошло до продора ледене ваздушне масе са севера. Како су претходних дана темпертауре у Србији биле преко 15°Ц и достизале 20°Ц, а у Лозници и 22°Ц, данашње температуре ниже су за 15 до 20 степени у односу на претходне дане, понегде и за чак 25 степени.

Тренутне температуре ваздуха крећу се од -6 до -2°Ц, у Београду је -5°Ц. Златибор и Сјеница мере -9°Ц, а Копаоник -14°Ц. У току јутра било је још хладније, уз минималне температуре од -10 до -4°Ц, у Београду је било -7°Ц. Сјеница је мерила -11°Ц, Златибор -12°Ц, а Копаоник -17°Ц.

Како су ниске температуре праћене јаким северозападним ветром, субјективни осећај је да је много хладније и субјективни осећај хладноће је од -15 до -10°Ц, на планинама и ниже, а на Копаонику и ниже од -20°Ц - навео је Ђурић у својој Фејсбук објави.

Даље је навео да је у земљи била неповољна и биометеоролошка ситуација, те да је од јутрос ваџушни притисак у осетном порасту, за више од 30 мб.

- Иначе, током јучерашњег дана преко Србије је уследио продор хладног фронта, који је са собом донео продор ледене ваздушне масе, али јак, на ударе и олујни северозападни ветар. Било је кише и она је уз осетнији пад температуре прешла у снег, али како снег није дуго падао, нису пале значајније количине снега, јер је врло брзо дошло до престанка падавина, па и до делимичног разведравања.

Србија је у претходна два дана била под утицајем циклона са Јадранског мора. Прво је тај циклон условљавао струјање веома топле ваздушне масе са севера Африке и вазџушни притисак био је знатно испод нормале. Тада је и биометоролошка ситуација била веома неповољна. Потом је у петак ујутро центар циклона прешао преко нашег подручја на свом путу ка истоку, па је његовим премештањем даље ка истоку, дошло до продора ледене ваздушне масе преко Панонске низије, а ваздушни притисак је био у осетнијем порасту и то за више од 30 мб.

Истовремено, ојачао је и снажан антициклон, који је довео до стабилизације времена и престанка падавина. Иако ће Србија и током викенда, али и у наредном периоду бити под утицајем антициклона и веома високог ваздушног притиска, уз стабилно време, циклон који ће се током викенда премештати преко Медитерана ка истоку, донеће снег јужним и планинским пределима Србије, а снег је уз олујну буру могућ чак и дуж Јадранског мора и на црногорском приморју, па и у Подгорици - пише Ђурић.

Као што је већ најављено, на крају ове недеље предстоје ледени дани. У суботу максимално до -1.

- У Србији у суботу ледени дан. На северу ће бити суво са сунчаним интервалима, а у осталим пределима умерено до претежно облачно, на југу, југозападу и југоистоку са снегом. Дуваће слаб до умерен северни и североисточни ветар, на југу и на планинама јак. Минимална температура од -10 до -6°Ц, максимална дневна од -5 до -1°Ц.

У Београду у суботу ледени дан. Очекује се суво са сунчаним интервалима. Дуваће слаб до умерен северни и североисточни ветар. Минимална температура -8°Ц, максимална дневна -3°Ц - навео је.

Наредних дана сунчани периоди, мраз, али и максималне температуре благо изнад нултог подеока.

- На северу Србије у недељу и у понедељак претежно сунчано, а у осталим пределима умерено до претежно облачно, у јужним и централним пределима и на планинама са снегом. У уторак и среду очекује се сунчано. Наредних дана у свим пределима Србије очекује се умерен до јак мраз. Максимална температура у недељу од -4°Ц на југу до 2°Ц на северу и истоку Србије, у понедељак од -2°Ц на југу до 4°Ц на северу и истоку Србије, а у уторак и среду од 0 до 4°Ц.

У Београду наредних дана суво и углавном претежно сунчано. У току јутра очекује се умерен до јак мраз, а током дана мало топлије, али и даље хладно, уз максималне температуре од 1 до 3°Ц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)