ШУТАНОВАЦ ПЛАЋЕНИМ ЛАЖИМА БРАНИ НАТО И АМЕРИКУ ОД "НОВОСТИ": Прогласили нас за генераторе лажи, а ниједну нису приложили и доказали

В.Н.

13. 02. 2021. у 10:00

ПОД велом истраживања "Спољнополитичке последице ковид 19 кризе по Србију", Драган Шутановац и његов Центар за стратешке политике обрушили су се на "Вечерње новости", проглашавајући их највећим генератором лажних вести.

ШУТАНОВАЦ ПЛАЋЕНИМ ЛАЖИМА БРАНИ НАТО И АМЕРИКУ ОД НОВОСТИ: Прогласили нас за генераторе лажи, а ниједну нису приложили и доказали

Фото П. Митић

Ова опасна, клеветничка и злонамерна тврдња произашла је, наводно, из анализе 2.673 насловне странице дневних листова у Србији, током 2020. године. Анализа, међутим, нигде није објављена, већ само њени наводни резултати и закључци, па се не може видети на чему Шутановчеви запослени темеље своје отровне закључке и проценте.

"Новости" су, тврде, негативне и злонамерне према НАТО и Сједињеним Америчким Државама, а благонаклоно пишу о Кини и Русији, када из њих стижу медицинска помоћ и вакцине. Све то личи да су Шутановац и његови "извођачи радова" урадили посао по мери наручиоца или бар партнера у овом послу - Амбасаде САД у Београду!

Кажу они да је од 35 наслова о Западу, половина објављена у "Новостима", а запослени у Центру за стратешке политике чак десет етикетирају као лажне вести. Да ли јесу или нису, не може се утврдити, јер ниједна вест није приложена у целом истраживању, нити је дата макар најопштија дефиниција о томе шта америчка амбасада сматра лажном, односно, истинитом вешћу.

Смета им и што се у "Новостима" пише негативно о НАТО у контексту бомбардовања 1999. године, али и недавног покушаја отимања имовине СПЦ у Црној Гори. Аутори анализе прогласили су сваку другу вест "Новости" о НАТО, вероватно ону која им се не свиди - лажном! Ваљда је, по њиховим мерилима, требало похвалити разарање земље, убијање цивила и кршење међународног права, а поздравити очајнички покушај опстанка криминалног режима у Црној Гори који годинама прогони српски народ и Цркву.

Фото Новости

Највише наслова о САД побројали су на насловницама "Новости", а трећина, по њиховом мишљењу, има негативну конотацију. И не само што су објавили истраживање без истраживања, већ само са резултатима, него су организовали и трибину на којој је учествовало неколико новинара лојалних својим финансијерима са Запада, који су здушно анализирали објављене резултате, без тога да се иједном запитају да ли та "анализа" одражава право стање ствари и да ли је урађена професионално.

ТРИБИНУ ПРАТИЛО МАЊЕ ОД 20 ЉУДИ

ТРИБИНУ, одржану у четвртак увече, на којој је главна тема била блаћење "Новости", онлајн је пратило између 16 и 22 гледалаца. Од тога, троје су били новинари "Вечерњих новости". Међу малобројном публиком била су још најмање два новинара агенција које су објавиле извештаје. Тако да је трибина о обрачуну са нашим листом, коју је Шутановац масовно најављивао на друштвеним мрежама где има хиљаде пратилаца, имала мање публике него скуп у најмањој месној заједници.

Новинару који држи до истине било би бар чудно да два за јавност анонимна истраживача организације плаћене са Запада изнесу овакве закључке, без навођења примера и прилагања доказа својих тврдњи. Истраживачи очекују да верујемо једино њиховим процентима и бројевима, на "часну реч", без прилога о конкретним текстовима.

И учесницима трибине засметало је што су "Новости" навелико извештавале о помоћи Кине и Русије током епидемије, о доласку контингената вакцина против ковида, а љуте се што на насловницама нема вести о помоћи из ЕУ. Ваљда мисле на вест да је Европа платила авион да довеземо медицинску помоћ из Кине. И о овоме и о свим другим релевантним вестима о ЕУ "Новости" су, наравно, извештавале.

Сасвим је јасно, нажалост, да је ово истраживање, уосталом као и Центар који га је спровео, склепано ради доказивања тезе да је српско друштво изманипулисано и медијски отровано, па Срби не воле НАТО и Америку не што су по њима сипали бомбе и поцепали им државу, него што тако пишу новине.

НАШЕ НОВИНАРЕ ЗОВУ СТОКОМ

ПРЕДСЕДНИК Савета за стратешке политике Драган Шутановац није пропустио прилику да се на свом твитер-налогу нагласи да су "Новости" главни генератор лажних вести. На иступ мржње једног од његових пратилаца да наш лист "кад ово прође", треба укинути, а "стоку која у њему ради послати у Винчу да разврстава отпад", очекивано, није реаговао.

Политичко-медијска папазјанија Центра за стратешке политике - удружења без адресе и броја телефона - јесте нешто другачија, али је скувана у добро познатој кухињи. Грађани Србије годинама су у њој барени причама да је НАТО њихова будућност, да је "интервенција" 1999. била заслужена, да им војска не треба, а да се без Брисела не може.

Бивши министар Шутановац, заједно са неколико својих пензионисаних сарадника, уз америчку финансијску помоћ, придружио се хајци коју на Србију воде поједини бриселски и вашингтонски чиновници. Разлози су добро познати - сарадња са Русијом, партнерство са Кином, резерва према ЕУ, куповина војне технике, негативно расположење јавног мњења према Западу и НАТО. Пронађен је и кривац - српска дневна штампа, а због традиције, тиража и угледа - посебно "Новости".

Ако Шутановац и његови сарадници (посебно двојица бивших министара из Црне Горе и БиХ) имају разлога за полтронство према америчкој политици, "Новости" немају. Уређивачка политика нашег листа добро је позната и између осталог подразумева и сећање на страдање из 1999, подршку јачању државе и оружаних снага, критику западне политике двоструких стандарда и тежњи за оцепљење Косова и Метохије. Све ово у недостатку бољих аргумената проглашено је просто - лажима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)