КОН О РАДУ БОЛНИЦА: Упутства дата, од болница зависи да ли се поштују

Танјуг

12. 02. 2021. у 17:31

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон изјавио је данас да су дата стриктна упутства о томе како би требало организовати рад у здравственим установама током епидемије корона вируса, али да од самих установа зависи да ли та упутства поштују или не.

КОН О РАДУ БОЛНИЦА: Упутства дата, од болница зависи да ли се поштују

Фото: Танјуг

Он је на конференцији у Палати Србија тако одговорио на питање ли ће на следећој седници Кризног штаба разговарати о томе да се другачије организује рад у здравственим установама јер је, како је наведено, Синдикат лекара и фармацеута Србије помиње да смене буду шест сати, да строго буду раздвојене црвена и зелена зона, да се здравствени радници константно тестирају...

Кон је рекао да не може да говори о сменама јер је то у надлежности оних који руководе болницама.

Навео је да треба знати ко је за шта одговоран и истакао да су стручно методолошка упутства врло јасно написана, те да од сваке установе понаособ зависи да ли се поштују или не.

"Како се ко понашао, зависи од сваке установе за себе. Поставља се само питање да ли су дата стриктна упутства, то је суштина, а упутства јесу дата", закључио је Кон.

На констатацију новинара да је Синдикат лекара и фармацеута Србије изнео податак да је 105 лекара преминуло током епидемије од корона вируса и да траже да се формира тело које би испитало шта се ту догодило, те питање да ли је на неком од састанака Кризног штаба било речи о томе, Кон је рекао да упорно на Кризном штабу понавља да то треба до краја, темељно истражити.

Начелник ВМЦ "Карабурма" Иво Удовичић рекао је да су, током епидемије, многе болнице имале различити сменски рад, да се негде радило четири, шест, а негде 12 сати, те истакао да је веома важно да особље које ради у црвеној зони има времена, када оде кући, да се одмори.

"Да се организам одмори, да се опорави имуни систем, напоран је рад, посебно је летос било напорно када се радило на плус 40 степени у скафандерима", рекао је он.

Додао је да такав систем у болницама није само у Србији, већ свугде у свету и да то зна јер, како каже, комуницирају са болницама у окружењу, али и земљама широм света.

"Видимо какви су системи рада код њих у односу на нас, да ли негде грешимо. Нема ту великих разлика да можемо да кажемо да је неки систем најбољи и да га треба форсирати или да неки не ваља, па га треба искључити", рекао је Удовичић.

На новинарско питање, односно тврдњу да Србија има највећи број умрлих у односу на земље окружења, Кон је одговоруио да то не може да се тврди,"јер нико не излази са тим подацима", што не значи, како је рекао да тих података нема.

" Увек ћу сваки помен подржати, а протест само уколико има основа" рекао је Кон алудирајући на најаву председника Синдикат лекара и фармацеута Раде Паниц да би указали како наводе на велики број лекара и здравствених радника умрлих током пандемије корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)