ЛЕДЕНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ СВЕ ДО АПРИЛА? РХМЗ објавио детаљну прогноза за наредних 6 месеци

Новости онлајн

12. 02. 2021. у 14:21

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије, поред прогнозе за јануар, где су најављени мразеви, објавио је и временску прогнозу за наредних 6 месеци.

ЛЕДЕНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ СВЕ ДО АПРИЛА? РХМЗ објавио детаљну прогноза за наредних 6 месеци

Фото: Д. Балшић

Што се следећег месеца тиче, најављују нам блажи и влажнији фебруар.

 - Средња минимална температура ваздуха у фебруару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.4ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност фебруарске средње минималне температуре ваздуха од 2.2ºС. Средња максимална температура ваздуха у фебруару биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током фебруара биће око 8.3ºС. Месечна сума падавина током фебруара биће изнад вишегодишњег просека са вредностима у просеку вишим за око 13 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини фебруарска сума падавина износиће око 59 мм - пише на њиховом званичном сајту. 

Фото: Танјуг/Душан Аничић

Ни у марту неће бити стабилно. Према најавама, пред нама је топлији и просечно влажан март. Могућа појава слабих или умерених мразева.

 - Средња минимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.1ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха од 5.4ºС. Средња максимална температура ваздуха у марту биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.1ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током марта биће око 13.5ºС. Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 1 мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 40 мм - наводе они. 

Без изгледа за појаву јаких мразева за сада је једино април месец.

 - Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност априлске средње минималне температуре ваздуха од 10.0ºС. Средња максимална температура ваздуха у априлу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током априла биће око 19.1ºС. Месечна сума падавина током априла биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 8 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 44 мм.

У мају ћемо коначно моћи да одахнемо, јер ће тај месец бити мало топлији и просечно влажан мај. Ипак, средње мајске средње дневне температуре и количине падавина задржаће се у границама вишегодишњег просека.

Средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности изнад или у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха од 13.6ºС. Средња максимална температура ваздуха у мају биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.3ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 24.2ºС. Месечна сума падавина током маја биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 2 мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 62 мм.

Фото: Д.Дозет

Јун ће бити сувљи, али топлији. Ипак, јунске количине падавина задржаће се у границама вишегодишњег просека.

 - Средња минимална температура ваздуха у јуну имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха од 16.5ºС. Средња максимална температура ваздуха у јуну биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 27.0ºС. Месечна сума падавина током јуна биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 17 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 47 мм.

Јул ће бити знатно топлији и просечно влажан 

 - Средња минимална температура ваздуха у јулу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.9ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулу средње минималне температуре ваздуха од 18.4ºС. Средња максимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 24.3ºС. Месечна сума падавина током јула биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 4 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 37 мм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)