ТИОДОРОВИЋ ОБЈАСНИО ШТА СЕ ДЕШАВА У ВРАЊУ: Број заражених нагло скочио, ево због чега се то десило

Новости онлине

11. 02. 2021. у 19:52

У ВРАЊУ је данас регистровано 127 нових случајева корона вируса, што је значајно више у односу на среду, када је било мање од сто новооболелих.

ТИОДОРОВИЋ ОБЈАСНИО ШТА СЕ ДЕШАВА У ВРАЊУ: Број заражених нагло скочио, ево због чега се то десило

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је разлог за скок броја оболелих то што су се људи мало опустили, али и да држављани Северне Македоније масовно долазе у продавнице у том граду.

- Постоји објашњење, а то је да ипак смо мало попустили са спровођењем мера и посебно због лепог времена, па чак и они који су били најдисциплинованији су мало попустили - казао је Тиодоровић.

На питање како то да је вакцинисано више од 600.000 људи, а да се повећава број оболели, Тиодоровић каже да се то догодило и у Израелу који је у сада лидер у обухвату вакцинацијом.

- То није нешто ново. Проблем је да људи схвате да вакцинација јесте одлучујуће решење и да се морају примити две дозе, да морамо вакцинисати између милион и по, два милиона људи и то са две дозе. Морамо бити спремни за вакцинацију у мирној ситуацију. Ово није добро, морамо спустити овај број. Хоспитали су нам пуни, сви они које смо ставили да раде у први ред су оптерећени и даље. То важи и за велике градове, али и за мале ковид болнице - казао је Тиодоровић.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 116 пацијената. Од тог броја, 100 је позитивно на корона вирус и исто толико пацијената је са бронхопнеумонијом, док је на кисеонику 57. На болничко лечење примљено је 12 пацијената, а отпуштено је 7. Тренутно су у ковид болницама ЗЦ Врање 44  слободне  постеље.

У Дечјој ковид амбуланти, јуче до 18 сати, обављено је 65 прегледа.

Подсетимо, Штаб за ванредне ситуације у Врању донео је предлог да све средње школе и поједине основне, пређу на онлајн наставу због неповољне епидемиолошке ситуације у овом граду.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)