ДО МАРТА 2.000.000 ВАКЦИНА: Из Кине данас стиже 500.000 доза, очекује се до 150.000 "Астра Зенекине" заштите до 20. 2. и 88.000 "Фајзерове"

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

10. 02. 2021. у 08:00

ЈОШ 500.000 вакцина из Кине стиже данас по подне. Са 50.000 доза руског "спутњика V", који нам је у уторак испоручен, и још 50.000 за 15 дана за ревакцинацију, и уз недељне испоруке "Фајзер Бионтека", и прву испоруку "Астра Зенеке", Србија ће до краја месеца имати укупно два милиона доза вакцина којима ће бити вакцинисано милион грађана.

ДО МАРТА 2.000.000 ВАКЦИНА: Из Кине данас стиже 500.000 доза, очекује се до 150.000 Астра Зенекине заштите до 20. 2. и 88.000 Фајзерове

У "Торлак" у уторак допремљено 50.000 комада "спутњика" / Фото Танјуг

Уз добре вести о великом контингенту кинеске вакцине које је у уторак саопштио, председник Србије Александар Вучић оценио је да ће нам то, по стопи вакцинације, обезбедити 1. или 2. позицију у Европи.

И пре ове нове "инфузије" у антиковид заштитним дозама, наша земља је већ изборила једну од водећих позиција у масовној имунизацији, и то у ситуацији када ни богате западне државе не могу да обезбеде цепиво. За то се председник Вучић у уторак захвалио на огромној подршци руском председнику Владимиру Путину, а посебно председнику Кине Си Ђинпингу.

- Стиже нам још 500.000 кинеских вакцина, до 20. фебруара до 150.000 "Астра Зенекине", а до краја месеца 88.000 "Фајзерове" - рекао је председник Вучић.

Захваљујући томе Србија је у уторак без бојазни да можда неће бити довољно доза, започела масовну ревакцинацију, пошто је од почетка масовне имунизације, 19. јануара, прошло три недеље. Давање друге дозе почело је на више од 200 пунктова, на које грађани стижу по истој процедуру као за прво "завртање рукава" - са упутством о времену и месту вакцинације које пријављени путем е-управе или кол-центра добијају СМС поруком или мејлом.

У Београду се ревакцинација обавља у Хали 11 на Сајму, а вакцинација првом дозом на новом пункту "Белекспо центра" на Новом Београду. У престоници је за уторак на ревакцинацију позвано 5.500 грађана, за среду је у плану 15.000, а идеја је да се то прошири на 30.000 до 60.000 дневно.

- Трудићемо се да грађани иду на исто место где су примили прву дозу - каже министар здравља Златибор Лончар. - Грађани су схватили колико је вакцинација битна, а мој апел је да се не опуштају након примљене прве дозе вакцине. Ако овако наставимо, до лета стављамо корону под контролу, моћи ћемо да идемо на море.

Да опрез не сме да попусти потврдио је у уторак и Кризни штаб.

- Мере остају на снази, није било ни говора о попуштању - рекао је епидемиолог др Предраг Кон по завршетку седнице. - Бележимо благи пораст инфекције, највероватније због повратка са скијалишта али и британског соја вируса.

Кон каже да је циљ којем се тежи 80.000 вакцинисаних дневно, рачунајући и прву и другу дозу, како би се што пре достигао "бедем имунитета".

- Циљ је да вакцинишемо до три милиона људи. Већ сам рекао да нам 1,5 милиона вакцинисаних обезбеђује нешто бољу ситуацију, а три милиона је жељени број који би присуство вируса смањио на појединачне случајеве - рекао је Кон.

Он је навео и да лично мисли да порекло вакцине неће бити препрека за путовања.

У Србији је досад вакцинисано више од 550.000 грађана.

- У овако тешкој ситуацији, када је на светском тржишту тешко изборити се за једну дозу вакцине, Србија добија довољне количине да може да спроведе масовну имунизацију - каже Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

ИЗАЗОВ ДРУГА ФАЗА "СПУТЊИКА"

У Београд у четвртак долазе руски стручњаци из института "Гамалеја" и још две државне институције, а већ у петак по подне, како је рекао министар Лончар, бићемо ближи одговору када и како можемо да почнемо са производњом "спутњика V" у "Торлаку":

- Неке процене су да то можемо да почнемо за два месеца. Прва фаза подразумева да добијемо већином готову супстанцу. "Торлак" већ има искуства са тим. За нас је изазов друга фаза. За прву смо купили две машине, остало је само да се набави шта је потребно за обележавање бочица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)