КРОЗ "РУПУ" У ЗАКОНУ ХТЕЛИ ДА ОЈАДЕ И ШКОЛЕ: Адвокати, осим од ветеринара, информацијe од јавног значаја траже и од образовних установа

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

10. 02. 2021. у 10:00

НА мети злоупотреба Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја осим ветеринара, који ових дана масовно добијају позиве прекршајних судова, нашли су се и многи други, између осталог и школе.

КРОЗ РУПУ У ЗАКОНУ ХТЕЛИ ДА ОЈАДЕ И ШКОЛЕ: Адвокати, осим од ветеринара, информацијe од јавног значаја траже и  од образовних установа

Друга економска школа избегла тужбу / Фото А. Станковић

Рупе у закону омогућиле су да грађани траже најневероватније податке од оних који се налазе у регистру органа јавне власти, а има их више од 11.000. Када не добију одговоре, после две недеље, покрећу прекршајне спорове и зарађују новац на трошковима поступка, који могу да буду и више од 80.000 динара.

Да је коришћење законских пропуста масовно открило се када је на адресу најмање 60 ветеринарских станица стигло идентично питање од двоје Београђана, мушкарца и жене, истог презимена, са исте адресе, о томе да ли имају уговор о снабдевању струјом, и колики су им дугови. Пошто већина није одговорила, тражиоци информације покренули су поступке, а испоставило се да су адвокати, а да их је заступао њихов партнер у истој адвокатској канцеларији.

Како потврђују у Ветеринарској комори Србије, нешто слично, само мањег обима, десило им се 2016. А пре две године идентична ствар десила се и школским установама. Према речима Дејана Недића, председника Друштва директора школа, велики број вртића, основних и средњих школа, па чак и високих, добио је типска питања од пензионера са Вождовца и грађанина из Крагујевца.

- Тражени су нам неки финансијски извештаји. Ја сам се снашао, па им одговорио да податке имају на сајту, али многе школе нису одговориле ништа. Против њих су грађани, односно адвокати са којима су вероватно били у дослуху, покренули поступке. Бурно смо реаговали и одмах обавестили повереника. Судске пресуде су, срећом, биле у корист школа - каже Недић.

Актуелни закон предвиђа да сваки грађанин може органу јавне власти да постави питање од јавног значаја, па ако не добије одговор, може да уложи жалбу поверенику или сам покрене прекршајни спор. Новац од евентуалних казни иде држави, а трошкови поступка њима. Како каже повереник Милан Мариновић, управо ово је извор бројних злоупотреба оних које не занимају информације, већ само да се докопају новца. Због тога је у току израда законских измена.

Ветеринари, с почетка ове приче, обратили су се својој Комори, а Комора поверенику и Адвокатској комори Београда.

- Будући да су тражиоци информација од ветеринара, иако физичка лица, по професији адвокати, затражили смо од АК Београда да потврди да ли су уписани у именик и да ли подлежу дисциплинском поступку. Мислимо да је њихов циљ био само новац, јер нису тражили податке преко повереника, већ су се директно обратили суду. За разлику од повереника, суд не налаже органу власти да достави тражену информацију, већ само да плати казну и трошкове поступка - каже Мишо Коларевић, председник Ветеринарске коморе Србије.

Адвокатски тим Коморе пружаће бесплатне услуге колегама туженим по овом закону, а Комора ће захтевати да буду скинути из базе органа јавне власти јер су у питању приватници.

КО СУМЊА НЕКА ПОДНЕСЕ ПРИЈАВУ

ДО мене није стигао захтев Ветеринарске коморе, а када буде стигао наравно да ћемо на њега одговорити. Уколико мисле да у радњама неких адвоката постоји тежа повреда адвокатске дужности, ветеринари могу да поднесу пријаву дисциплинском тужиоцу АК Београда - каже Југослав Тинтор, председник АКБ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)