ОПРЕЗ, СЛЕДИ НАМ СУРОВИ ПОВРАТАК У ЗИМУ: Наглу промену времена осетиће и здрави и болесни, ево како да се заштитимо!

Novosti online

09. 02. 2021. у 15:31

ИЗНЕНАДНЕ временске промене неповољно утичу на хроничне болеснике, али и на здраве особе, а лекари истичу да могу довести до великих промена расположења.

ОПРЕЗ, СЛЕДИ НАМ СУРОВИ ПОВРАТАК У ЗИМУ: Наглу промену времена осетиће и здрави и болесни, ево како да се заштитимо!

Фото: Депоситпхотос

Након правих пролећних дана усред зиме, када је температура достизала и до 20 степени, већ у петак се враћа ледени талас, па тако у наредних десетак дана најјвиша дневна температура неће прелазити -3 степена!

Ове сулуде временске осцилације, које се дешавају у кратком временском периоду, утицаће неповољни на хроничне болесник, старе и децу, а стручњаци кажу да су под посебним ризиком они који имају проблем са кардиоваскуларним болестима, јер сужавање крвних судова може довести и до инфаркта срца и мозга.

- Наш организам има потребу да сачува топлоту, па се крвни судови скупљају да би то омогућили. То доводи до раста крвног притиска. Сужење крвних судова представља и претњу за инфаркт срца и инфаркт мозга - рекла је примаријус опште праксе Бисерка Обрадовић и додаје да је примећено у пракси да је током временских осцилација долазило до срчаних и можданих удара, те се хроничним болесницима саветује да редовно узимају своју терапију, контролишу крвни притисак, избаце никотин и да се не лече сами.

На временске промене, осетљиви су, додаје, и деца и стари због хормонског система, који је махом у дисбалансу.

Болови у мишићима и зглобовима

Проблем имају и они који имају болест плућа - асматичари и хронични опструктивци, код којих због веће количине влаге чешће долази до напада. Поред тога наш организам је највећом делом састављен од воде, па течност, када је напољу нижи притисак, врши притосак на ћелијску опну, што може изазвати већи бол у зглобовима и мишићима.

Промене времена утичу и на психичко здравље, па се многи, каже психијатар др Ивица Младеновић, жале на главобољу, променљиво расположење, осећај малаксалости, слабост, пад мотивације, безвољност.

Организам је комплексна целина и великом делом је састављен од воде која је расподељена у односу на атмосферски притисак, влажност и друге факторе. Мали нам је маневарски простор, посебно јер смо цивилизација незрелих људи, али савет је да увек радимо на себи, јер што је особа зрелија, има шири спектар активности који може применити у оваквим ситуацијама. Треба се бавити активностима које причињавају задовољство.

Шта да радимо

Савети су да се редовно узима терапија и контролоше крвни притисак. Да се не лечимо сами, већ да се обратимо свом лекару. Смањење цигарета и кофеина се такође препоручује јер они доводе до сужавања крвних судова. Бавите се умереном физичком активношћу и не прескачите оброке од којих треба имати три главна и две ужине. Од витамина поред витамина Ц добро је узимати селен, магнезијум, витамин Д и цинк.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)