САХАРСКА ПРАШИНА СТИЖЕ У СРБИЈУ: Упозорење метеоролога - ево шта би требало да ураде возачи

Novosti online

09. 02. 2021. у 10:49

САХАРСКА ПРАШИНА СТИЖЕ У СРБИЈУ: Упозорење метеоролога - ево шта би требало да ураде возачи

Фото: А. Стевановић

ПРЕКО средоземног мора у Европу је стигла велика количина сахарске прашине, која се очекује и у Србији! Тако не треба да вас зачуди ако се ових дана јави црвена киша коју можете видети тек кад падне, и то на прозорима, аутомобилима, па чак и одећи!

Струјањем веома топле ваздушне масе са севера Африке преко Медитерана стићу и честице из сахаре, па наредних дана киша која не буде падала може да буде жута, црвена или прљава, тј. да садржи честице пустињског песка из Сахаре.

Ово је потпуно природна и безопасна појава и уобичајена при овој синоптичкој ситуацији. Због актуелне ситуације, наредних дана у Немачкој ће падати снег с честицама песка из Сахаре, па ће он понегде бити црвенкаст или жуте боје - објаснио је метеоролог Ђорђе Ђурић на свом Фејсбук профилу. 

- Према нашим пределима струји веома топао ваздух који је јужног струјања. Ваздух потиче са севера Африке и садржи честице Сахаре. Када овај вазух прелази преко Медитерана, кондензује се и постаје богат воденом паром, па у нашим пределима бележе ова црвена, односно жута или обијена киша - написао је он. 

Иначе, ова киша по правилу у Европу стиже два до три пута годишње. 

Трагови ове кише углавном се могу видети на колима, те се стога возачима не препоручује да пре тога воде. Такође, трагови се могу видети и на гардероби и прозорима. Препорука је да се прозори после те кише најбоље чисте помоћу хладне воде, детерџента, сирћета и доброг брисача за стакла.

(Србија Данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)