Власници ветеринарских станица добило позиве да се јаве прекршајним судовима

В. ИЛИЋ - В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

09. 02. 2021. у 11:00

ВИШЕ од 60 власника ветеринарских станица широм Србије добило је ових дана позиве да се јаве прекршајним судовима пошто нису у законском року одговорили на необично питање које им је стигло поштом од једног приватног лица из Београда - да ли имају потписан уговор са снабдевачем електричне енергије.

Власници ветеринарских станица добило позиве да се јаве прекршајним судовима

Ветеринарске станице спадају у органе власти / Фото Depositphotos

Један од захтева за добијање ове информације, у који смо имали увид и који је стигао у "Ветамедику" из Горњег Милановца, потписао је Ненад Цвјетићанин из Београда. Ни "Ветамедика", ни многи други нису знали да се у каталогу органа власти (укупно 11.078 републичких, покрајинских, градских, општинских) које обухвата Закон о доступности информацијама од јавног значаја, налази и 211 ветеринарских станица. Зато нису ни одговорили, због чега је уследио позив за суд.

Уколико суд процени да су се огрешили о закон, прети им казна између 5.000 и 50.000 динара, која иде држави, плус трошкови поступка, између 80.000 и 100.000, који иду тражиоцу информације.

Захтеви за подацима о струји на адресе ветеринара стигли су у децембру и током јануара. Већина је мислила да је грешка или шала, све док нису схватили да су окривљени, пошто као "орган јавне власти нису доставили тражену информацију у року од 15 дана од дана пријема захтева".

- Два грађанина из Београда са исте адресе и са истим презименом (мушкарац и жена) упутила су на адресе ветеринарских организација писмо са повратницом, и у њему захтев за приступ информацијама од јавног значаја и следећа питања:"Да ли имате потписан уговор са снабдевачем електричне енергије? Уколико имате, молим да ми доставите копију. Да ли је по завршетку 2017/2018. године остао дуг за утрошену електричну енергију и колико је износио? Молим да ми доставите и документ у ком се тражена информација налази поштом" - каже др ветеринарске медицине Радош Раилић из Чачка.

Радош Раилић / Приватна архива

Он је покушао да на допису пронађе број телефона или имејл адресу, али узалуд. На писмо није одговорио, као ни колеге.

- Пронашли смо да су "оштећени" мушкарац и жена, који су тражили информације, партнери у адвокатској канцеларији у Београду, у којој ради и њихов пуномоћник. Они ће на трошковима поступка зарадити по ветеринарској станици најмање по 80.000 динара, што је укупно најмање 143.659 евра. Зато смо се обратили Ветеринарској комори - каже Раилић.

Редакција "Новости" обратила се и Цвјетићанину, који је покренуо прекршајни поступак, и поверенику Милану Мариновићу, који је објаснио да је ово могуће због мањкавости актуелног закона, те да је у току израда новог. По овом, сваки грађанин може да тражи информацију од органа јавне власти, па, ако не добије, после 15 дана да се жали поверенику. Ако ни на интервенцију повереника орган не одговори, управна инспекција покреће прекршајни поступак. Међутим, закон оставља могућност и да незадовољан тражилац сам покрене поступак.

- Ово је последњих година довело до бројних злоупотреба, па грађани и адвокатске канцеларије масовно траже податке и покрећу одмах прекршајне спорове када не добију одговоре. Нико се, као ни у овом случају, не обраћа жалбом поверенику. У 2019. од 5.000 прекршајних поступака само је један покренула управна инспекција, све остало грађани, тј. адвокати - каже Мариновић.

Да би се спречиле злоупотребе, измене закона предвиђају обавезну жалбу поверенику. Предлог је и да он добије могућност да изрекне прекршајни налог за ћутање органа.

- Субјекти од којих сам тражио информације јесу органи јавне власти у смислу овог Закона - каже адвокат Ненад Цвјетићанин. - Зато су дужни да ми, као физичком лицу, учине доступним тражене информације.

Цвјетићанин наводи и да су му те информације потребне због анализе тржишта електричне енергије и потрошача. Како каже, могућност снабдевања струјом од различитих добављача јесте ин формација од јавног значаја.

- Од значаја је и чињеница да ли носиоци јавних овлашћења новцем пореских обвезника редовно сервисирају дугове - додаје Цвјетићанин и констатује да је прекршајни поступак покренуо само против оних који му нису одговорили, и то после 20 дана. - Свима који су тражили додатни рок, изашао сам у сусрет, јер ми није циљ да водим поступак, већ да добијем одговор. За поступак пред повереником се нисам определио јер дуго траје.

ДОПИСЕ СЛАЛИ ПО СЕЛИМА

ЗАХТЕВИ за информације од јавног значаја, како сазнајемо, упућени су само ветеринарским организацијама у унутрашњости. Писма су стизала на адресе у забаченим селима - од Лознице, Мачве, Ваљева и Мионице, до Прањана, Ракове, према Рашкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)