МАСАКР СРБА ИДЕ НА ДУШУ БРИТАНСКИХ "КФОРОВАЦА": Џо Мекалистер, за "Новости", уочи двадесетогодишњице злочина код Подујева

Д. ВУЈИЧИЋ

07. 02. 2021. у 10:21

ОБАВЕШТАЈНИ тим полиције Унмик имао је доушнике у терористичким ћелијама ОВК и од њих је добио информације да ће најављени конвој аутобуса са Србима који су ишли на обележавање задушница, бити нападнут те 2001. године.

МАСАКР СРБА ИДЕ НА ДУШУ БРИТАНСКИХ КФОРОВАЦА: Џо Мекалистер, за Новости, уочи двадесетогодишњице злочина код Подујева

Фото Танјуг/Твитер

То је саопштено Кфору и Британци су добили задатак да обезбеде маршруту. Према информацијама које су ми пренете када сам постао шеф криминалистичке истраге, требало је да они зауставе конвој пре прегледа трасе кретања аутобуса. Зашто то нису урадили, постоје две претпоставке. Прва је да су покушали да контактирају вођу конвоја, али нису успели, а друга је да им је неко наредио да то не ураде. Шта год да се десило, они су одговорни за пакао у Ливадицама.

Овим речима Џо Мекалистер, сада пензионисани пуковник Канадске коњичке полиције, открива, уочи обележавања 20 година "злочина без казне" и убиства дванаесторо, а рањавања 43 Срба, ексклузивно, за "Новости", детаље истраге једног од највећих терористичких напада ОВК на Космету по доласку снага УН.

ЗАТАШКАВАЊЕ Унмник на месту злочина, Фото АП

БОМБАШ Фљорим Ејупи, Фото Фејсбук

На почетку разговора истиче да са пажњом прати шта се догађа око суђења вођама ОВК у Хагу и додаје како сматра да тај суд, после свега, може донети правду за Србе. Уједно је, напомиње, у дилеми да ли тужилачка истрага може предочити праве доказе против починилаца. Сећа се пуковник да су 2001. обавештајци УН имали своје људе у терористичким ћелијама ОВК и мисли да би они и данас могли да буду пронађени и мотивисани да сведоче.

Мекалистер објашњава да је Унмиков обавештајни тим, у чијем саставу су били Немци, Британци и Ирци, те 2001. од својих доушника из ОВК добио податке да се спрема напад на аутобусе са Србима. Добили су доста детаља, али не и податак где ће тачно бити постављена бомба.

- Британска војска која је била задужена за пратњу аутобуса "Ниш експрес" из Мердара, испоставило се, није урадила свој задатак, јер да јесте, лако би приметила плитко закопан експлозив на путу - тврди Мекалистер.

Фото АФП

Пуковник из Канаде "задужио" је случај као најстарији криминалистички инспектор. Сећа се да је дан касније из Пећи дошао у Ливадице да преузме истрагу и да је био шокиран, видевши да је Кфор за само 24 сата асфалтирао кратер настао од постављене бомбе.

И ДВОГОДИШЊА БЕБА ЖРТВА

У ТЕРОРИСТИЧКОМ нападу код Подујева, на задушнице, пре 20 година, погинули су Ненад Стојановић (1943), Милинко Краговић (1943), Лазар Миликић (1936), Драган Вукотић (1954), Снежана Чокић Вукотић (1975), двогодишњи Данило Чокић, Слободан Стојановић (1970), Сунчица Пејчић (1972), Тихомир Стојковић (1969), Мирјана Драговић, Живана Токић (1948) и њен супруг Никола (1948), који се два месеца по експлозији борио за живот.

Упркос очигледној саботажи војске, полицајци Унмика успели су да пронађу опушак цигарете са траговима ДНК Фљорима Ејупија на месту одакле је активиран упаљач бомбе, а незваничне информације да се ради о човеку који ради за ЦИА, стигле су одмах из криминалистичке лабораторије у Немачкој.

- Ејупија и још двојицу ухапсили су специјалци Кфора - сећа се Мекалистер. - Првих 12 сати војска је држала тројицу осумњичених и испитивала их, а тек после тога, приступ смо добили мој тим и ја. Те ноћи договорили смо стратегију истраге, а када смо ујутро поново дошли у приштински затвор, речено нам је да су због безбедности пребачени у базу "Бондстил".

Наш саговорник додаје да је одмах затражио посету осумњиченима у "Бондстилу", али је његова екипа, тврди "арогантно враћена са капија базе". Потом су од повереника Унмика за полицијске послове и судије тражили дозволу за улазак у базу. Док се то чекало, исте ноћи Ејупи је наводно побегао. Када су Мекалистер и његов тим тражили да разговарају са командом страже из "Бондстила" о околностима бекства, речено им је да су сви већ враћени у САД због наводног пропуста.

- Објашњење о бекству Ејупија које смо добили од Американаца било је увредљиво - каже Мекалистер. - Наводно, дошла му је жена у посету, а маказе за жицу сакрила је у пити! Према причи званичника "Бондстила", побегао је тако што је у наранџастом комбинезону исекао заштитну жицу и одшетао.

ЗАСЛУЖАН ЗА ХАПШЕЊЕ БЕРЕЦКОГ

ЏО Мекалистер заслужан је и за хапшење и доказе на основу којих је пред Унмик судом у Приштини осуђен немачки терориста у редовима ОВК, Роланд Берецко. Овај бивши војник Бундесвера 18. априла 2001. поставио је бомбу у Мостарској улици у Приштини од које је погинуо Александар Петровић, пуковник српског МУП, а четворо службеника тешко су рањени.

- Било је много сведока који су Берецког видели како бежи са лица места покривен прашином и чађи. Буквално је натрчао на аутомобил Унмик полиције. Међутим, заташкавање је поново покушано: док смо били на месту увиђаја, Берецко је већ пуштен на слободу! Наводно су му поверовали да је ишао да плати струју и да је бежао од експлозије - препричава Мекалистер шта је забележено у првом извештају.

Бивши канадски полицајац каже да и данас размишља да ли би поновно отварање истраге могло донети разрешење међународног заташкавања злочина код Подујева. Сећа се да је у тој истрази главни сведок против Ејупија и групе терориста био доушник обавештајне заједнице Унмика и да је он предлагао судији да се тај човек стави у програм заштите сведока. Међутим, главни полицијски повереник имао је другачије мишљење и тврдио да "доушника жели да задржи у терористичкој ћелији због спречавања нових напада."

Према речима Канађанина, није прошао ни његов предлог да доушника "мотивишу" да на састанцима терористичких ћелија носи уређај за прислушкивање. То је оцењено као "одлична идеја", али никада није реализовано:

- Када сам уз помоћ свог доушника пронашао четвртог осумњиченог за бомбашки напад на аутобус "Ниш експреса" и привео га на разговор, пребачен сам на други посао јер је ова информација објављена у медијима. И француски официр који је водио посебну истрагу о бекству Ејупија из "Бондстила" нагло је напустио мисију. Успео сам, ипак, да макар једног бомбаша на Косову приведем правди.

Срби су много пропатили на Косову доласком Унмика и Кфора који су имали задатак да их заштите, наглашава Мекалистер и додаје како се искрено нада да још није касно да кривце стигне казна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

sale

07.02.2021. 11:33

Ne bojite se, dočiče kazna! A kada vidiš mržnju Albanaca prema srba svugde po svetu, onda se normalan čovek pita: 1.šta oni još imaju pravo da mrze!? To što optužuju srpski narod to sami uradiše njima.. 2. Da isti oni koji im "zidaju" istoriju, dele narode i postave mržnju. Za cilj nove države za albance i uspostavljanje "beszakonski region" kao i strateška baza (oružanog dela sistema), uz sve to pljačkanje priroda (+ moderno robovanja ljudska biča, cak i za prljave "poslove" kao što je UCK, Isil, al kaida..). Njima nema nazad-ili če to da im bude pečat do kraja čovečanstvo.. I za ovog sistema, i za teške nacionalista albanaca! A nama koji smo srbi, preostaje samo: BOG i ako nam on da, borba- "bolje rat nego pakt"!

Nemanja

07.02.2021. 12:03

Kako godine prolaze sve je više ovakvih svedočenja, a sta mi radimo po tom pitanju? Ništa! Zašto se bar ne pokrenu postupci pred našim sudovima protiv terorista i onih koji su im očigledno pomagali?

Rade

07.02.2021. 13:18

Imena gospodine Mekalister, imena. Uz svo dužno poštovanje prema vama vi više niste u službi pa vas ne obavezuje službena tajna a i istraga je zatvorena pa nećete ugroziti ništa i nikoga iznošenjem imena odgovornih koji su vam naređivali šta, kako i kada da uradite ili ne uradite. Dok ne obelodanite imena ova vaša naknadna savest nije ništa drugo do obično posipanje pepelom i svaljivanje odgovornosti na druge tipa "ja sam radio svoj posao i izvršavao naredbe, a krivi su oni koji su mi naređivali a čija imena ne želim da obelodanim". Poznata je ta taktika još od sredine 40-ih godina, zar ne?