УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ МАГАЗИН ФОРБС: Србија постаје светски шампион у вакцинацији!

Novosti online

06. 02. 2021. у 08:02

СРБИЈА и друге земље које су показале сувереност у набавци вакцина постају глобални шампиони вакцинације.

УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ МАГАЗИН ФОРБС: Србија постаје светски шампион у вакцинацији!

Фото: Фејсбук/Горан Весић

Овим речима угледни амерички магазин "Форбс" пише о порецесу имунизације становништва које спроводи Србија која се убраја међу најуспешније државе света када је реч о вакцинацији својих грађана против корона вируса.

"Србија представља савршен пример спровођења вакцинације. Грађани ове земље могу да бирају, не само врсту вакцине, већ и место у коме желе да се вакцинишу. Имунизације се спроводи широм Србије на 410 станица и вакцине су доступне свим грађанима, у свим градовима широм земље.", пише "Форбс".

Магазин хвали и стратегију вакцинације коју успешно спроводи Влада Србије.

- Штавише, Влада је такође применила нову модерну платформу за испоруку и заказивање вакцина, названу „Систем за управљање имунизацијом Републике Србије“ - наводи се у тексту. 

Интернет дигитална платформа је такође позитивно коментарисана у тексту.

- Ова платформа пружа конкурентску предност у коришћењу алгоритама вештачке интелигенције. Грађани се могу брзо пријавити за имунизацију путем овог система управљања, који у реалном времену даје обавештења о напретку, праћењу и распореду вакцинација. Сви грађани имају приступ Националном порталу еУправе, што значи да ниједан део становништва не остаје у мраку - пише Форбс.

Наводи се и да не само да се чини да је влада задовољна, већ да и грађани Србије на друштвеним мрежама изражавају задовољство због дигиталне владине иницијативе и укупног искуства са вакцинацијом.

- Стотине центара примарне здравствене заштите, места за масовну вакцинацију на Београдском сајму, Национални институт за јавно здравље, заједно са регионалним огранцима, неколико владиних агенција, Национални портал е-управе и неколико позивних центара - олакшавају размену информација, интероперабилност и управљање - сви су интегрисани у систем - наводи се.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)