ДВЕ РАЗЛИЧИТЕ ДОЗЕ БОЉА ЗАШТИТА? У Британији започета научна студија у покушају да се нађе ефикаснији модел имунизације

Б. Р.

06. 02. 2021. у 09:11

ПОЧЕТАК истраживања у Великој Британији, током којег би на добровољцима требало да се установи да ли је у заштити од ковида могуће комбиновати вакцине различитих произвођача, бар посредно потврђује тезу коју је, за "Новости" ,изнео примаријус др Радмило Петровић, епидемиолог - да би се постигао бољи имуни одговор ако би се у првој и другој дози давале различите вакцине.

ДВЕ РАЗЛИЧИТЕ ДОЗЕ БОЉА ЗАШТИТА? У Британији започета научна студија у покушају да се нађе ефикаснији модел имунизације

Фото АП

Применом тог принципа имунизација, како сматра др Петровић, смањио би се и број нежељених реакција на вакцину.

Подстакнути чињеницом да су антиковид вакцине на светском тржишту најтраженија, али дефицитарна роба, научници у Британији траже начин на који би модификовањем принципа имунизације превазишли тај проблем.

Они ће вакцинисати 800 добровољаца старости око 50 година: једну групу прво "Фајзеровом", а затим вакцином Универзитета Оксфорд и "Астра Зенеке", а другу групу обрнутим редом, али се прелиминарни резултати не очекују пре лета. У оквиру истог истраживања испитиваће се и да ли је боље да се друга доза вакцине прими после четири или после 12 недеља.

Шеф научног тима Метју Снејп са Оксфорда рекао је за Би-Би-Си да се у експериментима на животињама показало да се бољи имуни одговор, односно више антитела, ствара када се вакцине комбинују.

Да се комбинацијом цепива постиже бољи ефекат потврђено је већ на примерима вакцинације против еболе, а исти принцип је примењиван и у вакцинацији против хепатитиса, дечје парализе, малих богиња, заушки и рубеола.

- Када би на имунизацију против инфекције вирусом корона био примењен принцип који важи за заштиту од дечје парализе: да прва доза обавезно буде мртва, инактивисана вакцина, а друга жива, векторска или генетски заснована mRNA вакцина, било би мање нежељених реакција, а постигао би се бољи имуни одговор - каже др Петровић.

То би у ситуацији када Србија има три антиковид вакцине могло да изгледа овако - прво кинеска, а онда или "Фајзерова" или руска.

УПУТСТВА ПРОИЗВОЂАЧА

ИМУНОЛОЗИ и епидемиолози, с којима су "Новости" контактирале трагом вести о истраживању примене различитих вакцина, не оспоравају да би то, можда, могао да буде добар приступ. Ипак, кажу да се вакцине примењују по упутству које издаје произвођач, а у њима се, засад, не предвиђа таква могућност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)