НОВИ ПОГОН ЗА СРПСКИ “СПУТЊИК”: Руски стручњаци ће проверити да ли “Торлак” има услове бар за прву фазу производње вакцине

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

06. 02. 2021. у 10:00

СРБИЈА је одлучна да покрене производњу руске вакцине "спутњик V" и могла би, према оквирном договору председника две земље - Владимира Путина и Александра Вучића, да буде једна од првих држава у којима ће се, по технологији Истраживачког центра "Гамалеја", правити заштита чију производњу Руси, због растуће потражње, намеравају да отпочну и ван својих граница.

НОВИ ПОГОН ЗА СРПСКИ “СПУТЊИК”: Руски стручњаци ће проверити да ли “Торлак” има услове бар за прву фазу производње вакцине

"Торлаково" одељење за вакцине

Председник Србије Александар Вучић рекао је у петак да ће наша земља инвестирати колико год буде потребно у започињање домаће производње "спутњика V" до краја године. Он је за британску агенцију Ројтерс казао да су он и руски председник Владимир Путин направили иницијални договор о покретању процедуре производње коју је описао као "компликовану и тешку".

- У овом тренутку немамо производне капацитете за "спутњик V", али изградићемо их - рекао је Вучић. - Није важно колико кошта, инвестираћемо у то. Циљ нам је да производимо вакцину не само за сопствене потребе, већ и за извоз у региону.

Стручњаци из три руске институције - Министарства за индустрију, Фонда за директне инвестиције и "Генеријума", највећег произвођа вакцина у Русији, 11. фебруара долазе у Србију, где ће проверити да ли у "Торлаку" постоје услови бар за прву фазу производње "спутњика V".

Према прелиминарним проценама, за два и по месеца могла би да почне прва фаза производње руске вакцине у "Торлаку", али то тек треба да се потврди током заједничке "инспекције" руских и наших стручњака. За другу фазу, која би подразумевала прављење вакцине из серума, градио би се нови погон.

Држава је формирала радну групу за производњу "спутњика V", чији је задатак да припреми услове за покретање производње у "Торлаку". Групи председава премијерка Ана Брнабић, док је министар Златибор Лончар потпредседник, а чланови су министар Ненад Поповић, директор АЛИМС Саша Јаћовић, Вера Стојиљковић, директор "Торлака", Вукашин Гроздић, саветник председника Владе и Петар Јањић, заменик генералног секретара Владе.

На подршку око производње антиковид вакцине у "Торлаку" Србија би могла да рачуна и на средства од Светске банке. Бар се такав утисак стиче после разговора министра Лончара и представника ове институције, који су се договорили о унапређењу сарадње и пројеката, нарочито у погледу заједничке борбе против вируса корона. Како је саопштено из Лончаревог кабинета, на састанку је договорена подршка Светске банке унапређењу капацитета Института "Торлак" у погледу производње вакцина против ковида 19, као и набавци нових ПЕТ скенера за здравствене установе.

У ситуацији када антиковид вакцина нема довољно на светском тржишту, очигледно је колико би покретање производње било важно за Србију, иако смо са више од 530.000 досад вакцинисаних друга земља у Европи по обухвату имунизацијом на милион становника. Овог месеца би требало да стигне још 200.000 доза "спутњика V" 500.000 доза "Синофармове", око 90.000 доза "Фајзер/Бионтекове" и првих око 100.000 доза "Астра Зенекине" вакцине.

- Србија ће потрошити између 200 и 300 милиона евра у току ове године за набавку вакцина, или 0,7 одсто БДП - рекао је председник Вучић.

Иако је за вакцинацију веће интересовање него што се у први мах очекивало, а од уторка почиње и масовна ревакцинација, пораст броја инфицираних, иако није велики, али је присутан већ недељу дана, код стручњака подиже дозу опреза. Седница Кризног штаба за борбу против вируса корона биће одржана у понедељак у 10 сати, али лекари искључују сваку могућност попуштања противепидемијских мера. По раније договореном критеријуму, време за релаксирање биће када на тестовима будемо имали испод пет одсто позитивних. Од тога смо још далеко, јер је на 11.854 тестираних у петак регистровано 1.968 позитивних, што је око 17 одсто укупно тестираних. Лекари из Кризног штаба примећују да је последњих дана, због лепог времена, попустио опрез, и упозоравају да би за 10 до 15 дана могле да се виде последице таквог понашања. За дан је од ковида преминуло још 14 особа, на респираторима је 126, а у болницама укупно 3.987 пацијената.

НИШЛИЈЕ РЕКОРДЕРИ У ПЕЛЦОВАЊУ

У СРБИЈИ је на милион становника вакцинисано 77.437 особа. По броју вакцинисаних грађана, Ниш је и даље водећи у земљи. До сада је вакцинисано око 30.000 Нишлија, што је 20 одсто пунолетне популације. Од уговорених количина досад нам је, како је рекла премијерка Ана Брнабић, испоручено 1,7 милиона вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)