ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ О ЗАВРШЕТКУ ЕПИДЕМИЈЕ: Ево за кад предвиђа крај трећег таласа

Novosti online

05. 02. 2021. у 20:29

ПРОФЕСОР информатике Петар Кочовић који је изашао у јавност са математичким моделом помоћу кога прогнозира кретање броја заражених корона вирусом, што у Србији, то и шире, оценио је у данашњем разговору да се пад у броју заражених очекује до краја марта, али да не верује да ће крај трећег таласа бити на крају трећег месеца ове године.

ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ О ЗАВРШЕТКУ ЕПИДЕМИЈЕ: Ево за кад предвиђа крај трећег таласа

Фото: Јутјуб/Принтскрин

Према његовим речима, у протеклих 12 дана ситуација је нешто лошија. Наводи да је најпре забележен нагли пад броја заражених у децембру и јануару, да је недавно било пет дана у којима је крива заравњена, али да се од тада бележи и благи пораст броја оболелих по дану.

- То што једног дана расте, други дан падне, то се у дугорочном периоду од 14 дана нама приказује као стални раст. Може да се деси да крајем марта видимо да ситуација може да буде боља, али талас по мом мишљењу неће да се заврши - рекао је наводећи да заправо очекује да и у наредним данима расте број заражених, те да би за 15-ак дана могло бити боље.

Такође нам је рекао да је у овим условима тешко предвиђати. Како је рекао, његов математички модел у једном тренутку је показао и да ће крај таласа бити 22. фебруара. Сада, наводи, то није случај.

Наводи два разлога из којих је дошло до померања.

- Раст је проузрокован скијањем, одатле долази велики број заражених, то је др Стевановић рекао пре два дана. Други је разлог што су школе почеле да раде, па је наставно особље почело да се заражава - оценио је.

Верује и да број заражених неће расти као што је то био случај у новембру, када смо данима бележили више од седам хиљада заражених за 24 сата. Садашњи раст објашњава и недисциплином у периоду 15. децембар - 31. јануар, као додатним факторима.

- До краја марта ће тај број сигурно да падне. Моја је процена да ће бити испод хиљаду, али треба да знамо да смо у врху другог таласа имали 400 заражених дневно. Тако да је хиљаду много - опомиње.

Каже и да је тренутно вакцинисано 7,5 одсто становништва у Србији, те да би се, уз довољан број вакцина, тако да буде заштићено 60-70 одсто становника Србије, из епидемије могло изаћи крајем августа. За окружење ипак не предвиђа једнако позитиван сценарио.

Према актуелним подацима, Србија је и даље у попстар зони, са 300-500 заражених на 100.000 становника.

- Никако да изађемо, а требало је пре 15 дана. Наша дисциплина је допринела томе - казао је проф. Кочовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)