ДА ЛИ ЋЕМО МОЋИ НА МОРЕ ОВОГ ЛЕТА: Др Тања Јовановић открила своје прогнозе, одговор ће вас обрадовати

Novosti online

04. 02. 2021. у 11:40

ЕПИДЕМИЈА новог вируса корона траје већ пуних годину дана и многи су изгубили наду да ће се брзо вратити нормалном животу. Међутим, професорка др Тања Јовановић каже да је нормалан живот на дохват руке и да ћемо овог лета моћи да одемо на заслужени одмор!

ДА ЛИ ЋЕМО МОЋИ НА МОРЕ ОВОГ ЛЕТА: Др Тања Јовановић открила своје прогнозе, одговор ће вас обрадовати

Фото М. Анђела

Како је рекла, ако се вакцинација настави овим темпом, уз придржавање добро познатих епидемиолошких мера, то ће довести до знатног пада новооболелих.

Иако је додала да се корона показала као непредвидива, она тврди да ће ситуација овог лета бити много мирнија и да ћемо моћи да планирамо годишње одморе.

Иако се много спекулисало колики проценат становништва мора имати имунитет, 60, 85 одсто или више, доктора Јовановић каже да је за то потребно око 70 процената становништва, било вакцинисаних било оних који су болест прележали.

Она лично сматра да би било идеално да тај проценат буде и већи и да се то постигне имунизацијом.

Осврнула се и на бројне спекулације о томе да ли је бољи природни или имунитет добијен путем вакцине.

Иако прележана вирусна инфекција, у већини случајева, изазива јак имунски одговор, то није увек правило, каже докторка.

Ковид је, по њеним речима, специфичан пошто је тежина клиничке слике уско везана са нивом антитела. Теже оболели имају много више антитела по изласку из болнице од лакше оболелих и ниво антитела им не пада тако брзо. Вакцина против ковида би требало да има исти ако не и бољи ефекат - само без боравка у болници.

Оно што је најбитније јесте да ће вакцинисана особа имати стимулисане т линфоците и још битније, да ће поседовати меморијски одговор на евентуални нови покушај вируса да инфицира тело, те ће моћи да се лакше избори са вирусом. Оно што изазива зебњу је промена у вирусу и начин на који ће имуне ћелије реаговати у сусрету са новим сојевима - мада се о томе још увек не зна довољно.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)