ТЕПАВЧЕВИЋ ЗА "НОВОСТИ": Од данас дозвољене посете старачким домовима

Д. М.

03. 02. 2021. у 14:29

ПОСЕТЕ корсницима геронтолошких центара од данас су поново дозвољене, уз строго поштовање строгих епидемијских услова који су прописани - каже за "Новости" министарка за рад, запошљавање и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

ТЕПАВЧЕВИЋ ЗА НОВОСТИ: Од данас дозвољене посете старачким домовима

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Основни предуслов је да у старачком дому ни код једног запосленог ни корника услуга најмање последње две недеље није потврђено присуство вируса. Уколико је била пријављена епидемија, онда је потребно да прође двоструки максимални инкубациони период од последњег позитивног случаја, односно 28 дана, пре него што се почне са реализацијом посета. Следећи предуслов је да корисник буде комплетно вакцинисан, да је добио две дозе вакцине, и да је од последње дозе прошло најмање седам дана.

- Дали смо јасне препоруке, на који начин се заказује посета и који услови треба да буду обезбеђени да би се она реализовала. Морају се поштовати све превентивне мере, и физичко дистанцирање и ношење маски. Препоручује се и да сусрети са члановима породица буду на отвореном, а када то није могуће, да тај простор буде у близини улаза у зграду - објашњава министарка.

Она наводи и да је до сада вакцинисано 7.202 корисника у 183 установе социјалне заштите и геронтолошких центара и око 1.000 запослених.

Једна од првих мера која је уведена по избијању епидемије корона вируса у марту била је управо забрана посета домовима за старе.

- То је неспорно утицало на њихов квалитет живота. Покушавали смо на много начина да им олакшамо. Крајем прошле године 20 већих геронтолошких центара добило је смарт телевизоре, таблете, па су на тај начин станари могли да обављају видео позиве са члановима породица. Наравно, физички контакт и "уживо" виђање ништа не може да замени и сада су се најзад стекли услови да се, уз строгу контролу, дозволе посете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)