НА ПУНКТОВИМА ТРИ ВРСТЕ ВАКЦИНА: Уз кинеско и руско цепиво, данас или сутра грађани ће почети да примају и прве дозе "Фајзеровог"

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

03. 02. 2021. у 08:00

НА највећем вакциналном пункту - у халама три и једанаест Београдског сајма, где је од почетка масовне имунизације вакцинисано 50.000 људи, данас или најкасније сутра стићи ће и прве количине "Фајзер-Бајонтекове" вакцине, па ће онима који по позиву долазе на пелцовање бити доступне све три вакцине које су стигле у Србију.

НА ПУНКТОВИМА ТРИ ВРСТЕ ВАКЦИНА: Уз кинеско и руско цепиво, данас или сутра грађани ће почети да примају и прве дозе Фајзеровог

Заинтересовани за имунизацију бирају врсту заштите

Цепиво "Фајзер-Бајонтека" досад се давало само у здравственим установама, али ће последња испорука од 9.360 доза пристиглих у понедељак, бити распоређена и на мас-пунктове. Следећег понедељка се очекује такође умањена испорука од 8.190 доза, али би од средине месеца контингенти требало знатно да се повећају, како би до краја фебруара стигло укупно 100.000 доза цепива овог произвођача.

Вакцину је досад примило 473.087 особа. У понедељак се навршавају три недеље од почетка масовне имунизације, и почиње и ревакцинација, због чега се припремају и додатни мас-пунктови.

- Трудили смо се да организација вакцинације буде веома добра - каже Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља. - Хтели смо да покажемо свету како умемо да радимо. Здравствени систем је спреман за даљу борбу са короном.

За велики успех који је Србија постигла по питању набавке вакцина и имунизације становништва, како је у уторак рекла премијерка Ана Брнабић, кључна је била брзина реакције српских власти.

- Србија је од самог почетка била укључена у процес набавке вакцина и у програм "Ковакс", али смо на време схватили да би било паметно да приступимо билатералним разговорима са другим земљама које производе вакцине. Ми смо међу првих пет земаља које су потписале уговоре са "Фајзером", али и за набавку "спутњика V" и кинеске вакцине - рекла је премијерка.

Брнабићева је навела да је Србија једна од ретких земаља која је кренула у куповину вакцина вођена здравственим разлозима, а не геополитичким.

- То и јесте кључ нашег успеха, једино што је важно за нас је да вакцине буду сигурне и ефикасне, и мислим да би за све земље било боље да на вакцине гледају као на здравствени фактор, а не геополитички - рекла је премијерка. - Надам се да ће криза око набавке вакцина у ЕУ бити решена што пре. Србија је, као једна мала земља, донирала чак 2,1 милион евра за развој цепива.

Сви вакцинисани хвале организацију имунизације, а једна екипа на вакциналном пункту у смени вакцинише 130 до 150 људи. Међу готово пола милиона до сада пелцованих регистроване су 82 нежељене реакције.

- Већину, њих 58, пријавили су здравствени радници, девет грађани, а 15 фармакокомпаније - каже Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства. - Од укупног броја регистрованих реакција 40 се односило на "Фајзерову" вакцину, 40 на кинеску. Једна реакција је била на руски "спутњик V", а једна није била дефинисана на коју вакцину се односила.

Иако је Србија друга у Европи по броју вакцинација на милион становника, имунолог Срђа Јанковић каже да је тешко проценити кад ће вирус бити побеђен:

- Вакцинација јесте важан, можда и најважнији фактор за победу вируса, али да ће она преко ноћи зауставити епидемију, то нико не може да очекује - каже Јанковић. - Уз све епидемиолошке мере које су на снази, вакцинација ће помоћи да дође до побољшања које тек треба се деси. Далеко смо још од колективног имунитета, али сад је најважније да се усредсредимо да заштитимо што више живота, односно да се што више људи вакцинише.

ВЕЛИКА ШАНСА ЗА "ТОРЛАК"

ДРЖАВНИ секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је у уторак да је Србија "врло близу да победи корону", чему ће "допринети производња вакцине коју ћемо почети уз помоћ руских стручњака, чији се долазак очекује 11. фебруара".

- Ова земља заслужује да има место које ће производити тако нешто - рекао је Ђерлек. - "Торлак" има стручне људе. Производњом вакцине против короне Институт ћемо вратити на место које је имао. Ту раде стручни људи, а треба решити само питање техничко-технолошких ствари. Србија ће бити једна од ретких земаља која ће производити овакву вакцину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)