ПРАВЕ ИЗЛЕТЕ НА СВОЈУ РУКУ: Наставници појединих школа организују ђачка путовања, иако важи забрана Министарства просвете

Љ. БЕГЕНИШИЋ

03. 02. 2021. у 11:30

ЕКСКУРЗИЈЕ и рекреативна настава већ годину дана су потпуно обустављени због епидемије вируса корона и препорука здравственог кризног штаба да се ђачка путовања не реализују.

ПРАВЕ ИЗЛЕТЕ НА СВОЈУ РУКУ: Наставници појединих школа организују ђачка путовања, иако важи забрана Министарства просвете

Фото архива

Међутим, ових дана у неким школама поједини наставници организују рекреативну наставу и излете, а како нам кажу родитељи, у току је прављење спискова деце која желе да иду и прикупљање новца. Родитељи су забринути, јер се епидемија још није стишала и питају како је могуће безбедно организовати дечја путовања, док се, истовремено, наставни процес одвија по комбинованом моделу, како би се испоштовале све препоруке здравствене струке.

Директори школа кажу нам да наставници то раде приватно, на своју руку организују одласке, школе с тим немају ништа и да је сва одговорност на родитељима који шаљу децу и наставнику који их води.

У Министарству просвете истичу да на основу дописа из августа 2020. године нико не може пре пролећа да организује рекреативну наставу.

Једна од школа у којима наставници организују путовања и излете за децу је и београдска ОШ "Павле Савић", а одлазак је планиран за јул.

- Школа с тим нема ништа - истиче за "Новости" директор Милан Крстић. - Нама је важно да се школа ни на који начин не меша у то, а шта неко ради приватно, на то не можемо да утичемо. Иначе, школа у годишњем плану рада има уврштене екскурзије, уколико се евентуално стање поправи и организација путовања буде могућа, али од конкретних припрема још нема ништа.

Како смо сазнали, деца из новосадске ОШ "Коста Трифковић" боравила су у децембру у једном зимском одмаралишту, али и то су организовали наставници на своју руку, а у договору са родитељима.

- Школа у томе није учествовала - каже нам директор Милан Спасојевић. - Ми морамо да се држимо препорука Кризног штаба, а сада важи забрана путовања. Успели смо да организујемо два излета прошле године у јуну када је укинуто ванредно стање, али после тога је опет све стало.

Такође, неке школе су одлучиле да ових дана распишу тендер, како би евентуалну одлуку о одласку на екскурзију дочекале спремне. Тај поступак, међутим, не значи ништа, јер путовања неће бити уколико се за то не добије одобрење надлежних тела.

У међувремену, многи родитељи који су уплаћивали рате за екскурзије, пре него што је епидемија све зауставила, сада страхују да је новац заувек изгубљен. Нико им се није обратио и појаснио шта ће бити с тим средствима, школе и даље ћуте, агенције полако одлазе у стечај.

Правници наводе да родитељи, када утврде где се новац налази - на рачуну школе, агенције или хотела - могу да се обрате опоменом пред тужбу за повраћај новца, а потом да надлежном суду туже оног ко им тај новац дугује.

- Влада је, на иницијативу Министарства за туризам, донела Уредбу о понуди заменског путовања за туристичко путовање које није реализовано због вируса корона. Та уредба не решава проблем одласка на рекреативну наставу и екскурзију и једина алтернатива је судски спор за повраћај новца - објашњење је адвоката, додајући да је рок за тужбу три године од прве уплате ако се путовање не реализује.

Наглашава и да је добро што ће се уз агенције тужити школа и министарство који су солидарно одговорни, што је добро за наплату јер је држава солвентнија од агенција у стечају. Овим поводом у Министарству просвете кажу да оно није потписало уговоре. Уговоре, иначе, склапају школе и њима су и регулисана међусобна права и обавезе школе и организатора екскурзије, односно агенције.

ЗА ДВОЈЕ ДЕЦЕ 40.000 ДИНАРА

У неким школама родитељима је речено да ће новац бити пренет у наредну годину, а тек понеке су вратиле новац.

- За две кћерке које иду у четврти и други разред уплатио сам 40.000 динара, за путовања на Златар и Златибор. Новац није враћен, али у школи нам је речено да ће средства бити "пренета" у време када буду могли да реализују путовања - каже нам М. С. из Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)