НА САЈМУ ВАКЦИНИСАНО ОКО 50.000 ГРАЂАНА: Стижу и Фајзерове вакцине

Танјуг

02. 02. 2021. у 11:23

НА Београдском сајму, где се имунизација против корона вируса врши кинеском и руском вакцином, до сада је вакцинисано скоро 50.000 грађана, а очекује се да ће сутра или прекосутра на тај пункт стићи и прве количине Фајзерове вакцине.

НА САЈМУ ВАКЦИНИСАНО ОКО 50.000 ГРАЂАНА: Стижу и  Фајзерове вакцине

Фото: Фејсбук/Горан Весић

- Ушли смо у трећу недељу масовне имунизације на Београдском сајму, у халама 3 и 11. Овде је до сада прошло готово 50.000 Београђана, што је заиста велики број и захваљујем свима који овде раде јер се процес имунизације одвија без већих задржавања и гужви - рекао је за Танјуг председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

Подсетио је да је на Београдском сајму вакцинација почела кинеском вакцином, а да се од јуче ту може да прими и руска вакцина Спутњик В јер је, додаје, Град Београд обезбедио све неопходне техничке услове за безбедно чување и те вакцине. "Очекујемо да сутра или прекосутра на Београдски сајам стигну и прве количине Фајзерове вакцине, која се до сада давала само у здравственим установама", рекао је Никодијевић. Истакао је да је одзив суграђана за имунизацију велики, да поштују прописану процедуру и да се цео процес одвија без већих задржавања.

Позвао је све грађане који су заинтересовани да се пијаве преко портала еУправа и додао да ће свако ко се пријави добити свој термин за вакцинацију. Никодијевић је истакао да је Србија прва земља у региону, а међу првима у свету која је добила веће количине вакцина три различита произвођача. "Захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и ангажовању владе, имамо заиста довољно вакцина. Свако ко је примио вакцину, биће и ревакцинисан без икакве бојазни, пошто грађани долазе највише са том дилемом", рекао је Никодијевић.

Он је појаснио да се за грађане који су вакцинисани одмах одвајају количине вакцина из исте серије за ревакцинацију, те да ту неће бити проблема.

Никодијевић је рекао да се процес вакцинације одвија у континуитету и додао да ће тако бити и у наредним данима, али да је велики изазов то што ће следеће недеље почети истовремено да се спроводе вакцинаћија и ревакцинација, обзиром на то да истиче три недеље од почетка масовне имунизације.

Зато се, каже, отварају додатни капацитети како би се процес имунизације и даље одвијао без већих гужви.

- У том циљу, опремамо халу Белекспоцентар на Новом Београду која ће служити пре свега за вакцинацију грађана те и општина Земун и Сурчин", рекао је Никодијевић и додао да се очекује да пункт у тој хали почне са радом до краја ове недеље. Уз то, додао је да ће се имунизација вршити и у Заводу за биоциде и медицинску екологију на Бановом брду, као и да ће пункт за вакцинацију бити отворен и на левој обали Дунава, односно у новој здравственој станици у Борчи.

Опремање пункта у Борчи почињемо у наредних неколико дана, тако да очекујем да од следеће недеље и он може да се користи. Све то чинимо како бисмо, када се сусретну вакцинација и ревакцинација могли довољно ефикасно да спроводимо оба процеса, да се грађани не задржавају и да имају услове и комфор као што је на Београдском сајму -  закључио је Никодијевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)