ДОКТОР ЈАНКОВИЋ: Вакцинација неће преко ноћи зауставити епидемију

Танјуг

02. 02. 2021. у 11:09

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ: Вакцинација неће преко ноћи зауставити епидемију

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

ЈОШ није време за ублажавање епидемиолошких мера, иако је број новозаражених у Србији стабилан, рекао је данас имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић, и нагласио да је вакцинација веома важна у спречавању ширења заразе, али да неће преко ноћи зауставити епидемију.

-Вакцинација јесте важан, можда и најважнији фактор за победу вируса, али да ће она преко ноћи зауставити епидемију, то нико не може да очекује. Уз све епидемиолошке мере које су на снази, вакцинација ће помоћи да дође до побољшања које тек треба се деси. У овом тренутку, имамо повољније бројке, али су оне и даље високе и било каква предвиђања су тешка - рекао је Јанковић за РТС.

Према његовим речима, за сада нема доказа да вакцине не би пружиле заштиту од нових сојева вируса, већ је то теоријска могућност, која се у пракси срећом још није потврдила.

Иако је у Србији вакцинисано скоро пола милиона људи, још је далеко од колективног имунитета.

-Далеко смо од 70, 80 одсто. Али сад је најважније да се усредсредимо да заштитимо што више живота. Што се више људи вакцинише, то је више заштићених живота - поручио је члан Кризног штаба.

Истакао је да се уз вакцинацију морају и даље строго да спроводе епидемиолошке мере.

Јанковић сматра да су највећи изазов у процесу вакцинације дезонформације.

-Стижу контрадикторне информације, ми се трудимо да обавестимо грађане шта је најбоље и шта нам је чинити. Тако ниједног тренутка није речено да не треба да се вакцинишу труднице, него да нису контретне студије рађење за турднице - навео је Јанковић.

Појаснио је и да није свака алергија контраиндикација за вакцину, већ да препоруку доноси лекар, као и да аутоимуне болести нису контраиндикација за вакцинацију.

Јанковић рекао је да се још нису стекли услови за враћање публике на спортска такмичења и да је незахвално прецизирати кад ће то бити могуће.

Слично је и са угоститељским објектима.

-Уз сво разумевање ове проблематике, морам да кажем да није време за ублажавање мера. Не још, то је најкраћи одоговор - закључио је имунолог Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)