ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА СРБИЈУ: У једном дану преминуло четворо врсних лекара, били на првој линији борбе са короном

Новости онлине

02. 02. 2021. у 10:10

У ЈЕДНОМ дану напустило нас је четворо лекара, анестезиолог др Рената Саић-Еминовић (59) са Института Бањица, анестезиолог у пензији др Борислав Микетић (72), лекар опште праксе из Ариља др Рашко Шапоњић (54) и психијатар из Ниша др Ирена Милић (59).

ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА СРБИЈУ: У једном дану преминуло четворо врсних лекара, били на првој линији борбе са короном

Фото: Лекарска комора Србије/Депоситпхотос

Њихова имена налазе се на сајту Лекарске коморе Србије у одељку „Ин мемориам“.

За докторком Ренатом, поред родбине и пријатеља, тугују и колеге, које кажу да је била лекар херој, те да је сама тражила да уђе у ковид зону упркос томе што је била свесна да се излаже ризику. Колеге на друштвеним мрежама опраштају се од докторке дирљивим порукама истичући њено херојство и доброту.

- Сваког дана је свима нама показивала како то треба доктор да изгледа и да се понаша. Као ретко ко умела је да уважи свакога дајући свима који су је познавали задатак! Нажалост, пре времена је позвана у царство небеско. Нама остаје да се питамо можемо ли у успомену на овакве људе да будемо бољи - пише у опроштајној поруци на Фејсбук страници Ортопедија Бањица.

Институт Бањица изашао је из црвене зоне средином јануара. Докторка је била изванредан стручњак, а, према речима колега, била је не само лекар већ и добар човек.

- Поред свих својих здравствених ризика тражила је да уђе у ковид са својим колегама и није одступила. Она је наша прва жртва на Бањици која се може довести у везу са вирусом, јер смо заиста добро уиграна екипа која се штити и на послу и ван посла. Па ми смо лекари, ми морамо бити одговорни, сви смо потресени јер је отишла једна дивна жена. Оно што нас такође боли јесте што и ову дивну жену појединци користе за своје “игре”, па нека им служи на част. Памтићемо нашу Ренату по херојском чину - прича један од колега премуниле докторке.

У истом дану напустио нас је и лекар др Рашко Шапоњић (54), специјалиста опште медицине који је радио у Дому здравља Ариље. Он није радио у црвеној зони, али је, нажалост, корона пронашла пут и до њега.

- То је био диван лекар, диван човек, колега. Није радио у црвеној зони, био је лекар опште праксе, али ко зна где је и како успео да се зарази. Такође, имао је своју приватну ординацију. Свима нам је много жао јер је био изузетан стручњак, али, пре свега, добар човек - рекла је Рашкова колегиница из Медицине рада.

Др Ирена Милић (59), психијатар и субспецијалиста, психоаналитички терапеут и тренер из Ниша, лекар у специјалној болници Горња Топоница, такође није радила у црвеној зони, али вирус није заобишао и њу.

Директор Специјалне болнице Горња Топоница, др Милан Станојовић, каже да је Ирена била добар лекар, али да је вирус непредвидив.

- Ирена је радила у Центру за заштиту менталног здравља Медијана у Нишу. Није радила са зараженим пацијентима, а на самом улазу, као и у свим установама, спроводи се тријажа оних који посећују просторију, мери се температура, носе се маске, држи дистанца, врши дезинфекција. Када је епидемија у питању, наочито овај вирус нико не може да зна како ће реаговати организам када се зарази. Такође, нико од нас не зна где може да се сусретне с њим, јер сви ми одлазимо и у драгстор, крећемо се, функционишемо, тако да је опрезност неопходна. Свима је жао што смо изгубили драгу колегиницу. Морамо да се чувамо на сваком кораку, сваки губитак је ненадокнадив - каже др Станојковић.

Од последица инфекције корона вирусом преминуо је и др Борислав Микетић (72), специјалиста анестеизиологије и реанимације у пензији, из Београда, објавила је Лекарска комора Србије.

Дипломирао је и специјализирао анестезију са реанимацијом на Медицинском факултету Универзитета у Београду. Као анестезиолог радио је у Медицинском центру у Горњем Милановцу, а потом и на ГАК „Народни фронт“ у Београду. Усавршавао се у Белгији. Швајцарској и Немачкој, током чега је стекао диплому ЦЕЕА, европског комитета за едукацију анестезиолога. Био је и начелник одељења анестезије и реанимације приватне специјалне гинеколошке болнице „Београд“, наводе у Лекарској комори Србије.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)