ВАКЦИНАЦИЈА НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА: Српски научник из Сан Дијега објаснио које су последице вируса - ово је највећи ризик

Novosti online

01. 02. 2021. у 19:04

МИЛОШ Бабић, неуробиолог и молекуларни биолог из Сан Дијега, где годинама, између осталог, испитује процесе настанка вируса, каже да ће сви на крају морати да се вакцинишу или да се заразе корона вирусом.

ВАКЦИНАЦИЈА НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА: Српски научник из Сан Дијега објаснио које су последице вируса - ово је највећи ризик

Приватна архива

Корона вирус хара светом већ више од годину и до сада је заразио већ више од 103 милиона људи, а често се може чути реченица "сви ћемо се заразити" – своје мишљење о томе је у "Београдској хроници" изнео молекуларни биолог из Сан Дијега Милош Бабић.

- Вирус је сада ендемски, шири се популацијом сувише да би био елимисан потпуно. Задњих пар процената који успеју да се провуку, када сви остали добију вакцину или прележе болест, можда ће успети да болест избегну дугорочно, али огромнна већина, 95 одсто становништва ће пре или касније морати или да се вакцинише или да прележи болест.

Овај научник сматра да уопште није питање да ли се треба вакцинисати.

- Ризик је вирус, то је важно разумети. Избор није да ли ћемо се вакцинисати или нећемо, избор је да ли ћемо узети вакцину или ћемо добити вирус. Ризици вакцине постају све јаснији, с друге стране ризици вируса су све јаснији, објаснио је научник

Да би појаснио колико је вирус опасан, наводи пример.

- Ја сам здрав мушкарац, 42 године. Ако добијем вирус, на 500 људи попут мене, један ће умрети, неколико десетина ће имати значајне дугорочне последице, остаће у болници недељама, опорављати се месецима. То су ризици које не бих назвао малим-наставља Бабић.

Вакцинација је почела у неколико земаља широм света, али због пробема са испорукама цепива, не напредује баш најбоље. Уосталом, и не желе сви да се вакцинишу. А који су ризици ако се не пријави довољно грађана?

- Две су класе ту у питању. Прво што ће трајати дуже да постигнемо колективни имунитет и пре него што можемо да престанемо са свим овим стварима које су нам свима досадиле, а друго је то да што више има могућности заразе и што се дуже одуговлачи са тиме, то је већа шанса да вирус развије нове мутанте, сојеве, који могу да угрозе чак и ефикасност вакцине и у том случају бисмо имали још дужу ситуацију- наставља научник.

Он истиче да је немогуће рећи до када тачно треба да се заврши вакцинација да бисмо успели да искоренимо вирус.

- Нико не може да вам каже који је тачан период, тешко је предвидети, ово је нови вирус, али одговор је што пре. Јер што дуже то траје, што се више одуговлачи, то је већи ризик да се појаве нови сојеви који би нас вратили назад, да морамо да правимо нове вакцине, малтене све из почетка.

Бабић каже да је темпо вакцинације добар у Израелу – "они би са овом причом могли да буду готови до краја фебруара".

- Али, многи каскају, темпо у Европи и САД није добар, ужасан је у сиромашним државама света, поготово у Африци и Јужној Америци- објашњава.

Неки светски научници тврде да ће вирус постати као грип, има ли у томе истине?

- Зависи, ако успешно одрадимо ову вакцинацију, можда можемо да задржимо овај корона вирус где је број сојева релативно мали, тако да је та еволуција вируса прилично ограничена. Корона вирус за разлику од грипа не може тако лако да произведе нове сојеве. Значи, ако га ограничимо, моћи ћемо да урадимо вакцинацију која је једном у животу или ретка, можда једном у 10 година. Ако не успемо, ако се он рашири у нове сојеве, који даље мутирају, онда он може да постане као грип, да морамо следећих 20 година сваке друге године да нешто узимамо- упозорио је Бабић.

У последње време, често се чује и реч светских стручњака који сматрају да нас у будућности вакцине опасних вируса, као што је рецимо НИПА.

- НИПА јесте опасан, он не би био на врху моје листе, најопаснији вируси су они које не очекујемо. Сад је био, пре месец и по дана, један у Перуу који је прешао са хрчака на људе и убио неколико особа, преноси се са човека на човека, али су га ограничили и успели су изгледа да елиминишу тај сој- објаснио је. 

- Људи нису свесни колико се ово често догађа, колико је ово природна ствар. Виролози и лекари уз велике напоре заустављају нове вирусе широм света, али пре или касније неки побегне. Критично је да ми као људи, појединци и као нације схватимо да је то непрестано претња, поготово у свету где један вирус може да прелети око света за свега пар дана авионима, и да произведемо међународну сарадњу и отвореност која омогућава да се будуће епидемије врло брзо препознају, да се ограниче карантинима, да се економски ефекти умање и да се створи воља за ту брзу сарадњу- закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)