НОВИ КОНТРОЛОРИ У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ? Ево како доктор Кон очекује да се регулише ношење маски

Novosti online

01. 02. 2021. у 11:26

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, др Предраг Кон, рекао је јутрос да треба да вакцинишемо милион и по људи да бисмо избегли талас какав смо имали. Казао је да са попуштањем мера треба још да сачекамо, али да ће критеријуми у вези са продужењем радног времена бити блажи у односу на критеријуме за окупљање.

НОВИ КОНТРОЛОРИ У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ? Ево како доктор Кон очекује да се регулише ношење маски

Фото Танјуг

С обзиром на то да је ношење маски у градском превозу обавезно, упитан је како ће се разграничити у њему они који су вакцинисани и они који нису, казао је да је то питање за цело друштво, и да ће то вероватно радити контролори.

Др Кон је казао за ТВ Прва да је задовољан почетком вакцинације и да тако треба да се настави да би се спустио ниво вируса.

Поновио је да сви они који су вакцинисани треба да носе маске. Није могао да каже када ће вирус да падне с обзиром на појаву новог соја.

– Нова мутација повећава могућност његовог лакшег преношења. Нема информација да изазива тежу форму болести, али се и то дешава у појединачним случајевима – казао је он.

На питање како ће се контролисати људи који у превозу не носе маску а већ су вакцинисани, казао је да ће на то питање неко други морати да да одговор.

– То ће вероватно радити неки нови контролори – казао је др Кон.

Одговарајући на питање у вези са путовањима казао је да свако ко се вакцинише добија потврду са логом установе где је примио вакцину.

– Питање је како ће се то међународно решавати. За сада је то индивидуална одлука сваке земље. То, као и градски превоз су питања за читаво друштво и нису више везана за медицински део. Јасно је да је веома безбедно налазити се међу вакцинисанима, али ко ће то контролисати велики је посао – рекао је др Кон.

Он каже да крива није почела да опада, већ се број нешто и повећао, истина, не екстремно.

– Али, с обзиром на присуство нове варијанте вируса морамо да будемо веома опрезни. Потенцијал новог вируса изненадио је многе у Европи, не би волео да изненади и нас, зато и носим маску. Он се много не разликује, посебно се не разликује ни у тестирању, исти тест се користи – казао је др Кон.

На питање када ће мере да се попусте, рекао је да су дати неки критеријуми, али да до средине фебруара не треба причати о попуштању мера.

– Изгледа да сам био у праву. Још сам врло скептичан. Не дешава се спуштање. Прошле недеље смо имали 2.000 у једном дану новозаражених. Када смо имали троцифрен број, било нам је много. Када је продужење радног времена у питању, тај критеријум ће бити блажи а када је реч о јавном окупљању још ће тај критеријум бити строжи – рекао је др Кон.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)