ОЧЕКУЈЕМ ДА ЋЕМО НА ЛЕТО ИЋИ НА ОДМОР: Докторка Јовановић оптимистична, ево када ће живот почети да се враћа у нормалу

Тањуг

01. 02. 2021. у 11:01

ВИРУСОЛОГ и чланица Кризног штаба Тања Јовановић указала је данас да повољнију епидемиолошку ситуацију очекује од средине марта, а стицање колективног имунитета током лета.

ОЧЕКУЈЕМ ДА ЋЕМО НА ЛЕТО ИЋИ НА ОДМОР: Докторка Јовановић оптимистична, ево када ће живот почети да се враћа у нормалу

Фото: Принтскрин

- Уз велики оптимизам, мислим да ћемо за месец и по дана моћи да уђемо у нон ковид болнице и да организујемо практичну наставу за студенте. Мислим да ћемо на лето моћи да идемо на годишње одморе - рекла је Јовановић.

Она је навела да је задовољна почетком процеса вакцинације, те истакла да је велики одзив грађана и због тога што им је "доста живота са великим одрицањем".

Јовановић је указала да се након друге дозе вакцине, грађанин може сматрати заштићеним од инфекције и додала да је важно да се и током процеса вакцинације носе маске.

- Тачно је да ниједна вакцина не даје стопроцентну заштиту и у том смислу је препоручено да се носе маске док траје процес вакцинације. Ако сте успешно вакцинисани, што можете да одредите тестом који показује колико антитела имате након вакцинације, ви апсолутно не можете да пренесете вирус - навела је Јовановић.

Упитана о тежим облицима нежељених ефеката на вакцину, Јовановић каже да су грађани најчешће пријављивали црвенило, бол, оток, а било је и неколико случајева који су имали застој у отицању лимфе.

Истакла је да ниједан од пацијената није хоспитализован након вакцинације, као и да нико од њих за сада није развио тешку клиничку слику.

- Информације које смо добили од националног тела које прати нежељене ефекте, указују да немамо ниједну тежу компликацију процеса вакцинације - рекла је Јовановић.

Указује и да пацијенти који су алергични на пеницилин или на одређене лекове и храну могу да приме вакцину, али да је важно да о алергијама обавесте лекару, како би се пратио поствакцинални ток.

Јовановић наводи да пацијент који има акутну болест, која захтева одговарајући третман и терапију, не би требало да у том временском периоду буде вакцинисан.

Што се тиче деце, каже, нису рађене клиничке студије на тој популацији, али претпоставља да ће вакцине које су тренутно актуелне бити коришћене и за имунизацију деце, додаје, можда у различитој, а можда у истој дози.

Јовановић указује и да је због новог соја важно да носимо маске, као и да је за сада доказано да се актуелни тестови за корону могу користити и за доказивање британске варијанте вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)