РАЗМИШЉА СЕ О ПОПУШТАЊУ МЕРА? Др Кон - "Детаље не могу да износим"

Novosti online

01. 02. 2021. у 10:53

О ПОПУШТАЊУ мера се размишља, али и даље сам врло скептичан и мислим да није реално да се то догоди пре средине фебруара, каже епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

РАЗМИШЉА СЕ О ПОПУШТАЊУ МЕРА? Др Кон - Детаље не могу да износим

Фото: Танјуг

- Попуштање мера јавног окупљана подразумева озбиљно спуштање активности вируса, а ми и даље имамо високу активност вируса - додаје др Предраг Кон.

- На Кризном штабу су већ дати неки критеријуми за попуштање мера, свакако детаље не могу да износим. Раније сам рекао да до средине фебруара није реално причати о попуштању мера, ево ушли смо у фебруар и изгледа да сам био у праву. И даље сам врло скептичан, имамо око четири до пет пута висок интензитет вируса, не дешава се никакво спуштање. Навикли смо да имамо четвророцифрени број оболелих дневно, а то није добро - каже др Кон за ТВ Прва.

Он се осврнуо на вакцинацију у Србији, те истакао да је задовољан, али сматра да је порука јасна како треба да се понашамо након ревакцинације.

- Дакле, ја се јесам вакцинисао и ревакцинисао, и имам имунитет, али и даље носим маску. Порука је јасна: треба да наставимо да се придржавамо мера. То је наша заједнича порука да је вирус још са нама и да је интензитет вируса висока. Задовољан сам вакцинацијом и очекујем да ћемо имати вакцина да наставимо овим темпом - подвлачи др Кон.

Додаје да је тешко рећи колики је проценат колективног имунитета у Србији, али да смо и даље далеко од неопходног колективног имунитета.

- Не можемо да тврдимо колики је тај проценат, јер не знамо колико је укупно људи прележало корону. Свакако, то се сада креће негде између 30 и 40 посто природног имунитета и то расте са вакцинацијом. Треба да вакцинишемо око милион и по људи да би рекли да овакви таласи не могу више да се појављују. То је трипут вше него што смо до сад вакцинисали - исриче епидемиолог.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)