СРЂА ЈАНКОВИЋ ОДГОВОРИО СВИМ СКЕПТИЦИМА: "То није тачно, све вакцине које су одобрене су безбедне"

Танјуг

01. 02. 2021. у 09:33

ИМУНОЛОГ Срђа Јанковић изјавио је данас да нису утемељене тврдње да је вакцинација штетнија од заразе корона вирусом и болести која она изазива и наглашава да су све три вакцине одобрене у Србији безбедне и једнако ефикасне.

СРЂА ЈАНКОВИЋ ОДГОВОРИО СВИМ СКЕПТИЦИМА: То није тачно, све вакцине које су одобрене су безбедне

Фото: Танјуг

Он је истакао и да је висок степен заштите све три вакцине одобрене у Србији и навео да тренутно стручни тим испутује могућности да се руска вакцина "Спуњик В" производи у Србији.

- Сви држимо палчеве. То би била велика ствар - сматра Јанковић, који је члан Кризног штаба за сузбијање ковида-19.

Он је рекао да је имунитет потпун тек након примене друге дозе вакцине против корона вируса и када прође довољно времена да се активира имунски систем.

- Имунитет је потпун тек након примене друге дозе и када прође довољно времена да се активира имунски систем. Седам до 10 дана после друге дозе имамо пун имунитет - рекао је Јанковић.

За стицање колективног имунитета, каже Јанковић, потребно је имунизација између 70 и 80 одсто становништва.

По броју вакцинација према броју становника, Србија је прва у Европи, и трећа у свету, а Јанковић каже да је то свакако добро и биће још боље што више људи буде примило вакцину.

Поручио је да само глобалним напором и високом вакцинацијом може да се заустави пандемија корона вируса.

Позвао је на опрез јер, истиче, све док постоји циркулација вируса морају да се примењују све мере зашите без озбира што се део становништва вакцинисао.

- Надамо се да ће пандемији доћи крај. Апелујем на оне који се вакцинишу да и даље носе маске и придржавају се мера заштите - навео је Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)