ДА ЛИ СУ ЂАЦИ СПРЕМНИ ЗА ТАКМИЧЕЊА: Епидемија утиче и на школска надметања, наставници упозоравају нереално њихово скоро одржавање

Љ. Бегенишић

01. 02. 2021. у 11:22

ДА ЛИ СУ ЂАЦИ СПРЕМНИ ЗА ТАКМИЧЕЊА: Епидемија утиче и на школска надметања, наставници упозоравају нереално њихово скоро одржавање

Илустрација / Фото Depositphotos

КАКО се ближи време школских такмичења која почињу овог месеца, расту и недоумице око њиховог одржавања. Ова такмичења врло су популарна међу ђацима, па је извесно да ће се на њима окупити велики број деце што, због неповољне епидемиолошке ситуације, може изазвати проблем у организацији такмичења.

Осим на овај проблем, наставници указују и на чињеницу да ученици немају довољно знања за задатке са напредног нивоа, какви се дају на овим такмичењима.

- За ових скоро годину дана колико траје епидемиолошка криза, деца уопште нису припремана за задатке са напредног нивоа. Наставници се труде да одрже наставни процес и науче их основне ствари, евентулано радимо задатке са средњег нивоа, али за напредни нема услова - каже нам наставница из једне београдске школе.

Она као проблем истиче и организацију такмичења, јер се, по правилу пријављује много деце која "морају да се мешају", док за време редовне наставе школе строго поштују здравствене препоруке, деца наставу похађају у мањим групама и не мешају се.

Иначе, такмичење из математике које је врло популарно међу ученицима, одржава се 5. фебруара у целој Србији, а организатор је Друштво математичара Србије (ДСМ).

- Верујемо да ће учитељи, наставници и директори школа у складу са увек добром досадашњом сарадњом са ДМС и потпуном аутономијом у избору модела такмичења, наћи најрационалније решење и обезбедити да такмичење буде организовано уз пуно поштовање свих здравствено-безбедносних услова и максималну регуларност такмичења - каже за "Новости" Војислав Андрић, председник ДМС. - Напомињемо и да су, у јавности присутни, захтеви да се такмичење реализује са школским задацима нереални и да задаци морају бити незнатно повишеног нивоа. Наиме, такмичења су квалификационе природе и поред позитивне мотивације учесника имају и селекциону улогу, јер се најуспешнији ученици пласирају за наредни степен такмичења.

Такмичење из српског језика и књижевности одржава се у другој половини фебруара, организује га Друштво за српски језик и књижевност, а потпредседник овог друштва проф др. Славко Петаковић истиче да ће одлука о такмичењу бити донета у договору са Министарством провете.

- Консултоваћемо се око модела такмичења, а све ће зависити од епидемиолошке ситуације. Ослушкујемо и мишљења колега наставника из школа, па ћемо, када прикупимо све податке, донети коначну одлуку - каже проф. Петаковић.

Истовремено, Српско биолошко друштво одустало је од такмичења из биологије, а тај став подржали су и наставници биологије основних и средњих школа. Као разлоге, у овом друштву наводе то што у комбиноваом моделу наставе деца нису стекла адекватно знање, па би то умањило квалитет такмичења, а други разлог је здравствени ризик.

ЗА МАТЕМАТИКУ ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ

ДРУШТВО математичара Србије изразило је задовољство чињеницом да за математичка такмичења у Србији влада велико интересовање:

- До сада је у нашој бази података регистровано више од 300 основних и преко 100 средњих школа. Нарочито нас радује чињеница да је посебна заинтересованост међу најмлађима - ученицима млађих разреда основне школе. Не мислимо да су наша такмичења најважнија на свету и у том смислу истичемо да су наша такмичења добровољна за ученике, наставнике, школе и родитеље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)