СРБИЈА ИЗНАД ЗЕМАЉА ЕУ: Њујорк тајмс објавио америчке податке о вакцинацији

Novosti online

31. 01. 2021. у 10:15

ШИРОМ света је примењено више од 90.400.000 доза вакцина, што је 1,2 дозе на сваких 100 људи. Већ постоји велика разлика између програма вакцинације у различитим земљама, од којих већина још увек даје једну дозу.

СРБИЈА ИЗНАД ЗЕМАЉА ЕУ: Њујорк тајмс објавио америчке податке о вакцинацији

Фото Танјуг

Србија се налази на седмом месту, одмах иза САД са 6,2 дозе на 100 људи.

Подаци су прикупљени из америчких владиних извора путем пројекта Наш свет на Универзитету у Окфорду. Вакцинисана особа односи се на некога ко је примио најмање једну дозу вакцине, а потпуно вакцинисана особа је примила све потребне дозе вакцине. За вакцину Фајзер-Бионтек, особа која је „потпуно вакцинисана“ примила је две дозе.

Фото: Њујорк тајмс принтскрин

Иако дозе вакцине остају релативно ретке на глобалном нивоу, већина земаља усредсредила је своје напоре раног вакцинисања на приоритетне групе попут клинички осетљивих; људи у 60-им, 70-тим и старијим годинама; и радници са прве линије борбе против короне, попут лекара и медицинских сестара.

Израел вакцинише своје становништво брже од било које друге земље, са 52,2 дозе на сваких 100 људи.

Након рекордно брзог развоја вакцина против корона вируса, почетне стопе вакцинација постале су спорно питање за многе земље.

Фото: Њујорк тајмс принтскрин

Европска унија је полако започела своју кампању инокулације, са регулаторним одобрењем за вакцине Фајзер-Бионтек и Модерна. Шпанија није обучила довољно медицинских сестара, док су се Италија, Грчка и друге земље суочиле са недостатком игала.

Европске земље тренутно су иза Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства. Велика Британија је дала 12,6 доза на 100 људи, док Холандија, Немачка и Француска још увек нису дале три дозе на 100 људи.

Широм света се примењује осам различитих вакцина, пише Њујорк тајмс. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)