ВАКЦИНИСАЛИ СТЕ СЕ ПРОТИВ КОВИДА 19? Ево зашто треба да се понашате као да нисте

Novosti online

30. 01. 2021. у 22:12

ВАКЦИНАЦИЈА против ковида 19 јесте „светло на крају тунела“, само што до тог краја има још пуно да се хода и то са маском и уз придржавање свих противепидемилошких мера. Тако би, укратко, могла да гласи порука за све који би већ након примљене прве дозе вакцине хтели да се понашају као пре пандемије короне.

ВАКЦИНИСАЛИ СТЕ СЕ ПРОТИВ КОВИДА 19? Ево зашто треба да се понашате као да нисте

Фото Н. Карлић

Вакцинација у Србији је одлично кренула, толико добро да смо са око 450.000 вакцинисаних друга земља у Европи по броју цепљених на сто хиљада становника. Вакцина свакако јесте најјаче оружје у борби против короне, али далеко од тога да након овог резултата можемо било како да се опустимо. Из најмање три разлога...

Три разлога зашто нема опуштања ни након вакцине

Прво, огромна већина вакцинисаних примила је тек прву дозу цепива, а потпуни ефекат вакцине стиче се тек две недеље након друге дозе.

Имајући у виду да је размак између две дозе три недеље реално је очекивати да ће више од 450.000 људи колико је до сада вакцинисано готово потпуни имунитет на корону стећи почетком марта.

Све то указује да у наредном периоду вакцинисани морају и даље да носе маску, држе физичку дистанце и поштују све друге епидемилошке прописе како би могућност да се заразе свели на најмању могућу меру.

Такође, треба имати у виду да и када ових 450.000 вакцинисаних почетком марта стекне готово потпуни имунитет на корону то ће значити да је свега око 6,5 одсто популације имунизовано.

Ако знамо да је трећина становника прележала корону и даље смо далеко од колективног иминитета који треба да чини 60-70 одсто становника. Нажалост, показало се да и они који су прележали корону могу поново да се заразе.

Коначно, досадашње анализе, истраживања и проучавања показују да и они који су примили две дозе вакцине и стекли имунитет на корону могу и даље да буду преносиоци вируса. То значи да би требало да носе маску како би смањили могућност да заразе друге, поготово најближе који нису вакцинисани или нису стекли антитела на ковид 19.

Фото: Танјуг/Никола Анђић

Стокић: Могуће је да се заразимо након прве дозе

Директорка Клиничког центра Војводина Едита Стокић истакла је да и вакцинисани морају бити на опрезу као да нису вакцинисани, јер све докле год не приме другу дозу и постигну пун имунитет могу да се заразе коронавирусом.

Стокић је упозорила да је могуће да и вакцинисана особа добије симптоме вируса корона након прве дозе и да због тога нема попуштања у међувремену.

- Оно што треба да имамо на уму, то је да иако је неко вакцинисан не сме да попусти у мерама заштите и да себе сматра већ довољно имунизивним, јер је могуће да у међувремену, до постизања потпуне одбране организма, дође и до заражвања - рекла је Стокићева.

Шеклер: Вакцина гараниција да се нећемо тешко разболети

Слично наглашава и вирусолог и микробиолог Ветеринарског института Краљево Миланко Шеклер који је позвао све вакцинисане да се након прве дозе понашају као да нису примили цепиво и да носе маску и одржавају физичку дистанцу.

- Значи, вакцинисани након прве дозе немају никаквог разлога за опуштање, све док не приме другу дозу вакцине и док не прођу још две недеље, морају да се придржавају апсолутно свих мера, као да се ништа није десило. Тек након две недеље од друге дозе имуни систем је достигао онај ниво заштите да ви можете да кажете: сад сам заштићен, у смислу да се нећете тешко разболети - рекао је Шеклер.

Водећи британски епидемиолог: И вакцинисани преносе вирус?

Да вакцинисани и након друге дозе цепива могу бити преносиоци вируса упозорио је заменик министра здравља Велике Британије и водећи епидемиолог Џонатан Ван-Там.

Како је нагласио, "вакцина не може да вам гарантује да нећете уопште да се разболите, она вам само гарантује да је ваш живот сада заштићен и да не можете да добијете неки тежи облик и будете животно угрожени“.

И он је навео да су потребне најмање три недеље после вакцинације како би се у потпуности развио имуни одговор код старијих особа: "Чак и када примите обе дозе вакцине, можда ћете и даље пренети ковид-19 неком другом и ланци преноса ће се наставити".

Ван-Там је упозорио грађане да се придржавају мера и после вакцинације како не би излагали ризицима друге људе који чекају да приме своју дозу.

Ко сме, а ко не сме да прими вакцину

Директорка КЦВ Едита Стокић је навела да је познато да су оболели од дијабетеса типа 1 и 2 три до четири пута у већем ризику од оболевања од ковида 19 уз тежу клиничку слику, али и уз чешћу хоспитализацију, боравак у јединицама интензивне неге, али и леталним исходом.

- С друге стране је показано да је добра гликорегулација значајан фактор који може утицати на смањење оболевања и смртности - истакла је Едита Стокић.

Како је додала, Америчка дијабетолошка асоцијација, која је водиља у стручном аспекту лечења пацијената са дијабетесом, јасно је истакла да је вакцинација једна од најбезбеднијих опција за прекид и излазак из ове епидемије и у популацији дијабетесних болесника.

Нагласила је да вакцину могу да приме и други ендокринолошки пацијенти, као и особе које примају хормонску терапију.

Алергија није препрека вакцини, осим…

Биохемичари и епидемиолози истичу да вакцину могу да приме и људи алергични на пеницилин, амброзију, прашину, јаја, шкољке…

Ипак, како кажу, веома је битно да они који имају било који вид алергије, а посебно на лекове, о томе обавесте свог лекара и посаветују се са њим пре него што оду да приме вакцину. Најугроженија за вакцинацију је група људи који су раније имали анафилактички шок. Иначе, вакцина се не препоручује онима који имају акутно испољену алергију.

Вакцину против ковида 19 не треба да приме труднице јер ниједно досадашње испитивање цепива није обухватило труднице. Слично је и за децу, али водеће светске фармацеутске куће сада

Особе склоне тромбофилији да се јаве хематологу пре вакцине

Вакцина против ковида 19 могла би да има нежељене ефектре на особе склоне тромбофилији пошто је једна од могућих нус појава цепива згрушавање крви.

Због тога се особама које су склоне тромбофилији препоручује да пре вакцинације оду код хематолога и посаветују се са њим да ли могу да приме цепиво.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)