ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ РЕКЛА ЗАШТО ЈОШ УВЕК НЕЋЕ ПРИМИТИ ВАКЦИНУ: Објаснила и зашто не треба дати цепиво пацијенту на зрачењу

Novosti online

28. 01. 2021. у 09:13

ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ РЕКЛА ЗАШТО ЈОШ УВЕК НЕЋЕ ПРИМИТИ ВАКЦИНУ: Објаснила и зашто не треба дати цепиво пацијенту на зрачењу

Фото: РТС Принтскрин

ДАНИЦА Грујичић, директорка Института за онкологију, гостовала је овог јутра на телевизији РТС где је уједно говорила о вирусу корона, али и вакцини против истог.

Грујичић је на почетку истакла да је у Институту за онкологију вакцину против вируса КОВИД-19 примило негде око 300 запослених.

- У највећој мери радници су примили Фајзерову вакцину, нешто мање "Спутник V", пошто је тог цепива количински било мање. Данас треба да буде вакцинисано још око 100 запослених. Што се тиче онколошких пацијената, ми смо на сајту, на предлог колега из Велике Британије, окачили обавештење за све оне које су у мирној фази и који немају активну болест или лечење да могу да приме вакцину. Пацијенти који примају терапију, иду на зрачење или су пред операцију треба да разговарају са својим лекаром или онкологом - каже лекарка.

Она је објаснила зашто нема поенте вакцинисати особу којој је имунитет нарушен терапијама.

- Ако неко прима хемиотерапију, његов имуни систем је у паду, имунокомпромитован, давање вакцина у таквој фази је пуцање у празно, пацијент се разболи зато што нема довољно јак имуни систем - каже овај стручњак.

Даница Грујичић је потом објаснила зашто се неће вакцинисати са својим запосленима сада.

- Ја сматрам да ми који имамо довољно антитела, који смо заштићени треба да препустимо вакцину онима који нису прележали вирус или немају антитела. Ја очекујем да ће ми трајати та заштита. Тестирам се на антитела и мислим да ћу их у марту изгубити и тада се вакцинисати - објаснила је Грујичић.

Директорка је рекла да иако је дошло до кашњења у дијагнозама неких тумора једна ствар коју је корона помогла је рано откривање тумора плућа.

- На скенерима плућа, због ковида, откривено је пуно асимптоматских тумора плућа који су на време кренули своје лечење - закључила је докторка.

Подсетимо вас на то да је Даница Грујичић већ прележала вирус КОВИД-19 у лето прошле године.

Она је својевремено рекла да ће примити само ону вакцину која прође тестове наше Агенције за лекове.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)