ВРАЋАЈУ СЕ НАРКО ТЕСТОВИ ЗА ВОЗАЧЕ: Ако одбијете, можете платити папрену казну, а ево како изгледа тестирање

Novosti online

28. 01. 2021. у 08:19

ВРАЋАЈУ СЕ НАРКО ТЕСТОВИ ЗА ВОЗАЧЕ: Ако одбијете, можете платити папрену казну, а ево како изгледа тестирање

Зоран Јовановић

ПРИПАДНИЦИ Управе саобраћајне полиције од Нове године добили су још једно задужење - контролу возача на психоактивне супстанце. То је до сада била повремена активност због сложене апаратуре, а сада, са брзим тестом, одговор да ли неко лице угрожава саобраћај вожњом под дејством наркотика могао би да стигне за свега неколико минута.

- Од Нове године контрола возача на присуство наркотика у организму постаје стална активност тако да сви они који имају лошу навику да седају за волан под дејством наркотика и осталих психоактивних супстанци имаће разлога да буду забринути - каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Да је тестирање наишло на позитивне реакције сведочи и инжењер саобраћаја Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја.

- Имали смо неке необјашњиве случајеве. На пример зелено је за пешаке, црвено за возаче, дан је, брзина аутомобила је минимална и он се не зауставља, већ удара у пешака и он гине. Касније се испостави да је користио неки наркотик. Због тога је овакво тестирање неопходно - каже Божовић.

За све детаље о новом начину тестирања Агенција за безбедност саобраћаја је дала одговоре на оно што највише интересује грађане.

1. Како тест функционише, како изгледа и колико минута је неопходно да би се добио резултат?

- Контрола се врши на два начина. Први је коришћењем уређаја Дрäгер ДругТест 5000, односно на основу узорка пљувачке. Контролу врше полицијски службеници на месту где је возач заустављен и контрола траје око 10 минута - навели су из Агенције.

Они додају да постоји и други начин вршења контроле а то је упућивање возача за кога се посумња да управља возилом под дејством психоактивних супстанци на стручни преглед у одговарајућу здравствену установу, где медицинско особље врши анализу на основу узорка крви, односно урина.

2. На које дроге је тест осетљив?

На основу узорка пљувачке детектује се присуство 7 врста наркотика: амфетамин, канабис, кокаин, метамфетамин, опијати, метадон и бензодијазепин.

3. Цена теста до сада била препрека?

Како је наведено, постојала је контрола упућивањем возача за кога се посумња да управља возилом под дејством психоактивних супстанци на стручни преглед у одговарајућу здравствену установу, где медицинско особље врши анализу на основу узорка крви, односно урина.

- Међутим, развојем и набавком уређаја попут Дрäгер ДругТест 5000 поступак утврђивања постојања дрога у организму возача олакшан је на лицу места, те је полицијским службеницима омогућено да на лицу места утврде постојање наркотика у организму. За интензивнију примену оваквих уређаја било је потребно спровести обуке лица за коришћење и набавке уређаја који ће у највећој мери одговарати нашем систему, поред тога треба имати у виду да и земље Европе од 2018. године интензивније раде на примени и имплементацији уређаја попут Дрäгер ДругТест 5000 у контроли саобраћаја - кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Фото В.Данилов

4. Које су казне?

Уколико се утврди да је возач управљао возилом под дејством психоактивних супстанци, полицијски службеници искључиће возача из саобраћаја у трајању од 24 часа, а по наредби полицијских службеника возачу се одређује задржавање у службеним просторијама у трајању до 12 сати.

- Против возача се подноси захтев за покретање прекршајног поступка и законом је прописана новчана казна у износу од 20.000 до 40.000 динара или казна затвора у трајању до 30 дана, 8 казнених поена и заштитна мера забране управљања моторним возилом у трајању од најмање шест месеци - наводе они.

Они који одбију овакво тестирање биће кажњен новчаном казном од 100.000- 120.000 динара, 14 казнених поена и одузимањем дозволе на осам месеци или затворском казном од 30 дана, стоји у закону.

31 прекршај од почетка Нове године

У 2020. години, 652 возача искључена су из саобраћаја због поменутог прекршаја, док је 2019. години из саобраћаја искључено 429, а 2018. године 239 возача.

- У овом тренутку не располаже се подацима за период од 1. до 26. јануара ове године. У току претходне недеље (18-24. јануар), из саобраћаја је искључен 31 возач због управљања возилом под дејством психоактивних супстанци. Највећи број возача искључених из саобраћаја био је под дејством канабиса, њих 17, док је 6 возача искључено због вожње под дејством амфетамина, а 4 због вожње под дејством кокаина. Дванаест возача искључених из саобраћаја због овог прекршаја било је млађе од 24 године, а најмлађи је деветнаестогодишњи возач, ког су пресретачи зауставили због прекорачења брзине и за кога је контролом утврђено да је возилом управљао под дејством канабиса - кажу у Агенцији.

У 2020. години, од укупно 30.700 саобраћајних незгода, у 45 су учествовали возачи под дејством психоактивних супстанци (5 саобраћајних незгода са погинулим лицима, 23 саобраћајних незгода са повређеним лицима и 17 саобраћајних незгода са материјалном штетом).

Поређења ради, у истом периоду возачи под дејством алкохола учествовали су у 3.500 саобраћајних незгода.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)