НЕМЦИ ВРАЋАЈУ СРБЕ СА ГРАНИЦЕ? Не вреди ни негативан ПЦР тест тврде медији

Novosti online

28. 01. 2021. у 08:11

НЕМЦИ ВРАЋАЈУ СРБЕ СА ГРАНИЦЕ? Не вреди ни негативан ПЦР тест тврде медији

Фото: АП

СРБИ у Немачку не могу да уђу чак ни ако имају негативан ПЦР тест и остале потребне документе, пошто Немачка има дискреционо право да због пандемије вируса корона врати сваког са границе.

На сајту Амбасаде Немачке стоји да се у ту земљу може ући са позивним писмом и негативним тестом на корону не старијим од 48 сати, али у пракси то није тако.

Улазак у Немачку за држављане Србије зависи искључиво од добре воље и процене службеника на пасошкој контроли.

Овакву ригорозну контролу уласка наших држављана немачке власти правдају епидемијом короне и појавом мутираног, још опаснијег соја вируса.

- Зато, ако планирате да идете у Немачку код деце, унука или родбине, будите опрезни јер ризикујете да будете враћени са пасошке контроле истим авионом назад за Србију - наводи лист и додаје да је такву непријатност доживела пре два дана једна старија Београђанка иако је имала сву потребну документацију за улазак у Немачку.

Због одлуке полицајца она није могла да пређе границу и да види свог сина и снају, али и тек рођеног унука.

- Немци од понедељка депортују назад скоро све Србе који се појаве на њиховој граници, а немају боравак у тој земљи. Ишла сам за Берлин „Ер Србијом“ и на пасошкој контроли дала сву потребну документацију. Имала сам све што пише на сајту амбасаде да је потребно – регуларан пасош, негативан ПЦР тест, стар мање од 48 сати, позивно писмо од сина да идем код њега у посету, јер је добио сина, као и повратну авио-карту. Међутим, полицајац на шалтеру ми је одмах рекао да не могу да уђем у Немачку и лупио ми печат у пасошу који означава депортацију због ковида-19. Зашто и због чега је то одлучио није ми речено. Нисам имала избора, морала сам назад кући, одмах истим авионом - казала је та Београђанка.

Из Министарства спољних послова кажу да држављани Србије у време епидемије без визе могу путовати у Немачку уколико постоји апсолутно неопходан разлог и уз претходну консултацију са Савезном полицијом Немачке. И то уколико су чланови уже породице, чланови породице првог или другог степена, хитни медицински случајеви, невенчани партнери… Приликом преласка границе путници морају показати доказе о неопходности путовања, а коначну процену и одлуку о уласку у Немачку увек доноси службеник граничне полиције.

У „Ер Србији“ објашњавају да су узрок ове ситуације епидемија вируса корона и пооштрене мере за све путнике.

- Немачка има дискреционо право да због тренутне ситуације у своју земљу пусти кога жели. Ове мере су донете због тренутне ковид ситуације. Они сами процењују и одлучују да ли можете да уђете у земљу или не, без обзира на то што имате и негативан ПЦР тест и сва потребна документа. То, наравно, не важи за држављане њихове земље или стране држављане који имају пријављен боравак у Немачкој - истичу у овој авио-компанији.

Иначе, слично ћете проћи уколико кренете и у било коју другу земљу Европске уније. Слободна путовања за сада су нам могућа само у Бугарску.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)