СВЕТОГ САВУ СВИ ЗОВЕМО ПОГРЕШНО: Српски историчар изнео непознате детаље о српском светитељу

Novosti online

27. 01. 2021. у 23:20

СВЕТОГ САВУ СВИ ЗОВЕМО ПОГРЕШНО: Српски историчар изнео непознате детаље о српском светитељу

Фото: Танјуг

СРБИ 27. јануара обележавају дан великог српског светитеља, Светог Саве.

Историчар Дејан Ристић тим поводом објаснио је колики је значај за српски народ имао Свети Сава, али је открио и једну интересантну чињеницу о томе како је исправно изговарати име овог светитеља.

- Када говоримо о Светом Сави, морамо говорити о Првом српском. Зашто је то важно? Ми смо имали чак пет поглавара Српске православне цркве који су носили име Сава. Тројица их је канонизивано као Свети Сава Српски, тако да када говоримо о Растку и монаху Сави онда морамо користити назив Свети Сава Први српски. Он је био монах и аскета, теолог, дипломата, држваник, путник, оснивач неколико значајних манастира - каже историчар Дејан Ристић.

Он је додао да ми данас уопште нисмо свесни историјског наслеђа Светог Саве Првог српског називајући га једним од очева нације.

- Оно што је јако важно у случају Светог Симеона и Светог Саве Првог српског векови који су прошли након њихове смрти, само су показали колико је њихово наслеђе од прворазредног значаја за нас - закључио је познати историчар.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Denis

28.01.2021. 00:01

Историчару треба неко да објасни да га Срби исправно зову Свети Сава, било је и много Кajzera, ал кад се каже Кајзер, или неисправно Цезар, онда се зна о коме је реч, и кад се каже Наполеон, и ако их је било више, зна се тачно на кога се мисли.

Zoran

28.01.2021. 01:01

Komo srece da izgovaramo pogresno samo Sveti Savu mi pogresno izgovaramo celu Istoriju ko je na vlast izgovara kako mu odgovara pa i sada Stefana Nemanja negde sa macetom negde drugojacije a u pitanje je ista osoba.