ПО ДРУГУ ДОЗУ НА ЈОШ 100 ПУНКТОВА: Они који су се вакцинисани првог дана масовне имунизације, од 8. фебруара поново заврћу рукав

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

28. 01. 2021. у 09:00

ДО краја следеће недеље биће спремно бар још 100 пунктова за вакцинацију, потврђено је у среду "Новостима" у Министарству здравља. Од 8. фебруара преклопиће се давање прве и друге дозе заштите од ковида 19, па се "у два реда" очекује и до 80.000 људи дневно.

ПО ДРУГУ ДОЗУ НА ЈОШ 100 ПУНКТОВА: Они који су се вакцинисани првог дана масовне имунизације, од 8. фебруара поново заврћу рукав

Фото Н. Живановић

Србија је данас у 10. дану од почетка масовне имунизације, а друга доза и "Фајзерове" и руске вакцине даје се 21 дан после прве. Једино је за вакцину кинеског "Синофарма", од којег смо досад и добили највише вакцина, чак пола милиона, према упутству произвођача предвиђено да се друга доза даје две до четири недеље после прве.

Због почетка ревакцинације Министарство здравља са оперативног плана за масовну имунизацију, у који је уцртано више од 1.000 могућих локација, активира додатне пунктове, како је и предвиђено са повећањем броја људи који добијају заштиту. Прави се распоред и за додатне вакциналне тимове.

У овој фази повећавања броја локација за имунизацију уз болнице, у којима је од среде почела обука тимова и припрема за отварање вакциналних пунктова, ангажоваће се и иститути и заводи за јавно здравље. У резерви ће, како је "Новостима" речено у Министарству здравља, бити пунктови у бањама, који ће на локалу бити укључивани у имунизацију ако се дође у ситуацију да почну да се стварају гужве.

За другу дозу вакцине против инфекције вирусом корона процедура је иста као и за прву. Наравно, без потребе да се понавља процедура пријављивања. Сви који су изразили интересовање за имунизацију путем е-Управе или кол-центра, и у термину који су добили отишли на вакцинални пункт, и за другу дозу, на исти начин, мејлом или СМС поруком биће позвани на вакцинацију.

За сваког вакцинисаног аутоматски се одваја доза за ревакцинацију, па нема разлога, кажу надлежни, да се грађани питају да ли ће на време добити другу дозу вакцине. Друга доза даје се из исте серије цепива, као што су произвођачи вакцине и препоручили.

Све три вакцине досад доступне у Србији обезбеђују висок степен заштите од ковида 19, и до 95 одсто, али под условом да се избегне инфекција пре него што се развије имунитет. После прве дозе, али тек 14 до 21 дан од вакцинације, заштита може да буде највише 50 одсто, код многих и мање. Пун имунитет се ствара 14 дана након друге дозе. Постојеће вакцине штите и од новог британског соја, који је потврђен и у Србији. Британска Канцеларија за националну статистику објавила је у среду да је вероватније да ће људи који су позитивни на нови британски сој вируса чешће пријавити кашаљ, упалу грла или умор као симптоме ковида 19, док је мања вероватноћа да ће изгубити осећај укуса или мириса.

Праћењем инфицираних новом варијантом вируса у Енглеској уочене су још неке разлике између два соја, али података који указују на повећање стопе смртности нема још у толикој мери, и нису проверени, саопштили су научници.

За цео свет спас је вакцина, али ње нема довољно. Предраг Кон, епидемиолог, задовољан је одзивом грађана Србије на вакцинацију, али указује колико је значајно да се тај континуитет настави:

- Код нас су и за другу дозу спремне вакцине. Важно је да се тај процес настави и било би веома значајно да немамо застој у снабдевању. Ако се овако одржи, доћи ћемо до баријере: вакцинацијом до милион људи штитимо животе, а касније, кад почнемо и више да се вакцинишемо, онда ћемо поступно почети да истерујемо вирус. Свестан сам потпуно колико је то озбиљна изјава. Ако достигнемо ту вакцинисаност, онда вирус нема где да се задржава. Појављиваће се свакако, али неће имати снагу да развије епидемију.

Ако не буде погоршања епидемиолошке ситуације, до попуштања мера би, сматра др Кон, могло да дође тек после 15. фебруара.

- Веома је важно наћи равнотежу између епидемиолошких мера и економије - рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић. - Трошкови лечења ковида, као и други трошкови везани за корону, веома су високи. Имамо потписане уговоре на 6,5 милиона вакцина, али вакцина једноставно нема. Фармацеутске куће су, очигледно, загризле велики залогај када су мислиле да ће моћи да произведу толико вакцина, и то су проблеми са којима ћемо се сретати. Сада више улогу нема ни новац ни моћ, већ само можемо да се ослонимо на сналажљивост и пријатељства.

ДРУГИ У ЕВРОПИ, СЕДМИ У СВЕТУ

СРБИЈА је, према проценту вакцинисаног становништва, избила на друго место у Европи, и седмо у свету. Тако смо позиционирани са 4,5 подељених доза на 100 становника. У 65 земаља вакцину против ковида 19 примило је досад више од 70 милиона људи. Тренутно се у свету даје седам вакцина против вируса корона различитих произвођача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)