СМЕТА ИМ НЕМАЊА, А НЕ МАЧ: И на дан откривања нису изостале оштре критике на рачун споменика, чују се и идеје о рушењу обележја

Р. Др.

27. 01. 2021. у 20:48

СМЕТА ИМ НЕМАЊА, А НЕ МАЧ: И на дан откривања нису изостале оштре критике на рачун споменика, чују се и идеје о рушењу обележја

Новости

СРПСКА држава је рођена у беспоштедној борби коју је предводио њен утемељивач и родоначелник светитељске лозе Немањића, Стефан Немања, који је у среду добио импресиван споменик у центру Београда.

У мору критика монументалног споменика, идејеног решења аутора и мотива наручилаца са нескривеном дневнополитичком конотацијом, као најгласнија истакнута је оптужба да је тенденциозно и плански првобитни крст у Немањиној руци замењен мачем. Ова измена почетног пројекта међу критичарима објашњена је наводном жељом актуелне власти да прикаже своју моћ и пошаље претећу, милитантну, поруку свима који се не слажу са њом.

Међу разноразним "објашњењима", од којих су многа на ивици здравог разума, нашло се и тумачење да је крст уклоњен како не би "упадао у очи" арапским инвеститорима.

Аутор споменика, руски скулптор Александар Рукавишњиков, мач у руци објашњава својим уметничким опредељењем, створеним после консултација са историчарима, да Стефана Немању прикаже као творца државе, у световној, а не у духовној одећи.

- Мач апсолутно има смисла, он је погоднији, јер се силуета споменика завршава оштрицом.Други аргумент је да не буде таутологије скулптуре.Стефан Немања на грудима имаенклапион, тј. крст.Смисао је да крст не будеи у руци и на грудима као што је својевремено био случај са спомеником Лењину - качкет је био на глави фигуре, али и у његовој руци - објаснио је Рукавишњиков.

Колики је споменик оцу српске државе трн у оку делу јавности сведочи и иницијатива која се већ неколико дана разрађује у појединим опозиционим круговима. Она се своди на захтев да се, када опозиција преузме власт у Београду, споменик моментално исече и уклони са Савског трга. Њен творац је визеулни уметник и писац Дејан Атацковић, који истиче да то "не прижељкује, али да не би имао ништа против ни да гледа пад овог споменика".

- Уопште не прихватам да овде имамо споменик Стефану Немањи. То се врло јасно мора дефинисати као талог онога што ова власт иза себе оставља - објаснио је своје мотиве Атанацковић.

ДРЖАВА ИСПРЕД ДУХОВНОСТИ

ПРОФЕСОР Сима Аврамовић, бивши декан Правног факултета у Београду и члан Одбора за подизање споменика и жирија за избор најбољег решења понудио је на историји утемељено објашњење јавне дилеме "мач или крст":

- Стефан Немања био је оснивач српске духовности, али и српске државности. У сагледавању свих аспеката споменика, превагнула је идеја државности која се није постизала руским крстом, већ, као и увек када се ствара држава - мачем.

МОМЧИЛО ПАВЛОВИЋ, ИСТОРИЧАР: НЕ МОГУ НАЋИ КРИВИЦУ

СПОМЕНИЦИ увек говоре о онима којима се подижу, као захвалност, али и о онима који их праве. Ма како га посматрали, ма како имали разумевања за посвађану садашњост, овај споменик не може бити разлог ни за сукобе са суседима, ни међу Србима. Чак ни "црвени Срби" који славе Тита, не могу Немањи да нађу никакву кривицу. Свим Немањићима треба подићи споменике, јер они су сами себи за живота по читавом Балкану и свету расејали споменике који сведоче о српској величини и државности.

СВЕТОМИР АРСИЋ БАСАРА, ВАЈАР: ОБЕЛЕЖЈЕ НАШОЈ ИСТОРИЈИ

СПОМЕНИК Стефану Немањи је симбол сећања генерација на његова велика дела којима је он благодарно задужио нараштаје српског народа. Излишна су идеолошка учитавања и јавна надгорњавања око естетике споменика. На Савском тргу неће бити само Стефан Немања, већ споменик српској историји и култури. Стефан Немања је сада ту међу нама. Посебан је подухват претворити скучен простор, у којем су пешаци једва прелазили улицу, у раскошан трг са изузетним спомеником. Такав подухват је важан за Београд, али и цели српски народ .

ОЛИВЕРА ВУЧКОВИЋ, ИСТОРИЧАРКА: МНОГИ БИ СЕ ПОНОСИЛИ

ПОДИЗАЊЕМ споменика Стефану Немањи схватамо величину и значај наше државе. Као историчар, морам да кажем да смо запостављали национални идентитет. Многе државе би се поносиле да су имале државу која је постојала крајем 12, у 13. веку. Сигурна сам да ће споменик временом заволети и они који су сада против њега.

Вајар Александар Рукавишњиков је рекао да је заволео споменик и српски народ и да се нада да ће српски народ заволети споменик. Дајмо му времена. 

* * * * * * * *

САВСКИ ТРГ - НОВИ ЦЕНТАР БЕОГРАДА

РЕКОНСТРУКЦИЈА Савског трга почела је средином 2019. Иако је било најављено да ће плато бити завршен до Сретења прошле године, рок је померен због допремања и монтирања споменика Стефану Немањи, који је у деловима стигао из Русије прошле јесени.

Савскаи трг некад и сад

Обновљени трг има 20.000 квадрата, посађено је 250 нових стабала, постављена нова расвета, а биће монтиране и клупе. Према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, обновљени Савски трг, са спомеником великом жупану Стефану Немањи, постаје нови центар града.

Споменик је направљен у бронзи, а на монтирању, које је почело у августу 2020, учествовало је десетак руских мајстора, уз домаће раднике који су били задужени за реконструкцију трга.

Весић је најавио наставак уређења Карађорђеве улице, од Савског трга до Бранковог моста, а требало би да се аутобуска станица исели до краја године.

Шпански архитекта Марк Фенвик, који је пројектовао Савски трг, у среду је путем видео-поруке поздравио Београђане:

- Поздрав из Мадрида и моје извињење што нисам у могућности да будем у Београду. На овај посебан дан када отварате нови Савски трг, желим да се захвалим градској власти и "Београду на води" на могућности да пројектујем овај нови трг за који чврсто верујемо да треба да буде место свих грађана Београда. (С. В.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

drenovac30

28.01.2021. 00:40

Заиста јесте прича о нама, о оној лепшој страни историје, али и оној мрачној која нас стално дели, на јунаке и издајник, на четнике и партизане и оне за мач или крст. Београд има чиме да се поноси од данас, јер је отац нације коначно добио свој споменик.

Olivera

28.01.2021. 04:49

Gradimo novu, modernu državu i trudimo se da u toj modernoj državi čuvamo svoju tradiciju i svoju istoriju. Ujedinjeni sećanjem na Stefana Nemanju, ponosni na istoriju idemo dalje čuvajući ono što smo.

Miodrag

28.01.2021. 05:46

Imamo proslost sa kojom se mozemo ponositi. Zato je spomenik koji je podignut Stefanu Nemanji rodonacelniku loze koja je stvarala Srbiju preko 200 godina lep primer za podsecanje. Izbor lokacije pored nekadasnje zeleznicke stanice koja i dalje pleni lepotom sa pogledom na ulicu koja nosi njegovo ime i sediste drzavnih institucija Republike Srbije i hram Svetog Save mislim da je adekvatan. Meni bi se vise dopadalo da je umesto maca bio nas pravoslavni krst ali to je sitnica u odnosu na to da pocinjemo da se secamo proslosti. Obnovimo je i u nastavi