ПУТЕМ "ПРЕГАЗИЛИ" ПОРТУ: Оскрнављен храм Свете Недеље у селу Брњача код Ораховца, друм пролази на мање од метар од ове светиње

В. Н.

28. 01. 2021. у 10:54

ПУТЕМ ПРЕГАЗИЛИ ПОРТУ: Оскрнављен храм Свете Недеље у селу Брњача код Ораховца, друм пролази на мање од метар од ове светиње

Фото М. Петровић

СВЕТИЊА из 14. века, Црква Свете Недеље у Брњачи код Ораховца на Косову и Метохији остала је без капије и порте. Капију су срушили и порту уништили албански радници проширујући пут који ту енклаву спаја са магистралом Призрен - Пећ. Тако сада пут пролази на мање од метар од једне од највећих светиња овог краја.

Да су радови, о којима није обавештен ни парох ораховачки, у току јавност су, путем својих страница на друштвеним мрежама, обавестили млади из тог места, називајући то варварским скрнављењем светиње. Током радова, како сведоче, осим капије и ограде, уништен је и зид око светиње као и дрворед који је био поред пута.

Како "Новости" незванично сазнају, Епархија рашко-призренска се интензивно бави ситуацијом у вези са Црквом Свете Недеље и покушава да нађе најбоље решење за заштиту цркве, будући да се у садашњем катастру општине Ораховац део на коме су се налазили ограда и капија воде као друштвена, а не као црквена имовина. Штавише, они тврде да је Црква ушла у државни посед.

Црква Свете Недеље у Брњачи налази се на петом километру пута који из Ораховца води ка Призрену и Ђаковици.

Велико страдање црква је претрпела у Другом светском рату, када су је срушили албански екстремисти. Обновљена је и освећена 1975, а освештао ју је тадашњи епископ рашко-призренски и потоњи патријарх српски Павле. Од 1999. до 2003. године Црква Свете Недеље је била под заштитом немачког Кфора. Конак који је запаљен у мартовском погрому 2004. добрим делом је обновљен.

РЕЉЕФИ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

НА западној фасади Цркве Свете Недеље у Брњачи, била су узидана два рељефа у камену са представама Благовести и Светог Ђорђа који убија аждају. Рељефи потичу из 16. века и чувају се у Народном музеју у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)