ХИТНА НЕЋЕ ДА ВОЗИ СТАНАРЕ ДОМОВА: Станари приватних социјалних установа повремено се суочавају са бахатошћу појединих здравствених служби

Ј. Ж. С.

28. 01. 2021. у 12:39

ХИТНА НЕЋЕ ДА ВОЗИ СТАНАРЕ ДОМОВА: Станари приватних социјалних установа повремено се суочавају са бахатошћу појединих здравствених служби

Архива

ПРОБЛЕМИ са Хитном помоћи трају годинама, тачније не са лекарима и техничарима, него са њиховом службом транспорта за коју се добија упут за превоз пацијента. Често се чека по више сати да преузму особу, а дешава се и да не желе да возе ако неко из дома није у пратњи.

Радослав Миловановић, председник Удружења приватних социјалних установа, наглашава да њихова бахатост иде дотле да одбијају да изнесу корисника дома до возила, или да га врате кад му се укаже услуга у болници. Обично за све кажу да није њихов посао.

- Питамо се чији је, када им је држава обезбедила одговарајућа возила, опрему и обуку да би се бавили својим послом. Услугу транспорта би требало да пружају здравствено осигураној особи без обзира на то да ли је на смештају у дому или код куће, болници, на улици. Круна свега је била у последњих месец дана када су у позивима за транспорт диспечери одговарали: "Добили смо наређење да не возимо из приватних домова."

За Миловановића је то дискриминација невиђених размера, на коју је удружење реаговало дописима министрима рада и здравља. Он сматра да није реално да се дешавају такве ситуације, када се зна колико се добрих ствари урадило и ради за нашу најстарију популацију у доба короне.

- Граде се болнице, запошљава већи број радника, имамо бесплатно PCR и антигенско тестирање, вакцинацију и многе друге погодности, а све то поприлично кошта буџет. Питамо се ко су појединци који су себи дали за право да се оглуше о права грађана, дају дезинформације о непостојећим наређењима да се не возе људи из приватних домова - каже наш саговорник.

Миловановић се пита да није један од разлога све већи број приватних санитета који возе болесне и то добро наплаћују.

- Домови за старе су све више не само социјалне, него и здравствене установе и сматрамо да је неопходан улазак у здравствени систем наше државе сваког дома који за то испуни одређене услове. Тако би смањили драстично проблеме на које свакодневно наилазимо, а домски лекар би могао да буде изабрани лекар сваког корисника - објашњава наш саговорник.

Све медицинске услуге које се пружају здравствено осигураној особи морају да буду о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање без обзира на то где се пружају.

ПОЈЕДИНАЧНИ СЛУЧАЈЕВИ

ОДРЕЂЕНИ приватни домови за смештај одраслих и старијих особа обраћали су се Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и указали на проблем са службом транспорта пацијената. Тим поводом они су контактирали са Министарством здравља, од кога је добијена следећа информација:

- Корисници услуге социјалне заштите домски смештај, о ком год пружаоцу да се ради, нису дискриминисани, већ се вероватно ради о појединачним ситуацијама услед тренутног недостатка капацитета Хитне помоћи - стоји у одговору надлежних.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)