АКО ВИДИТЕ „БЛЕКАУТ“, ПРИЈАВИТЕ! Нови опасни Тик-Ток "изазов онесвешћивања" однео прве дечје жртве

Novosti online

27. 01. 2021. у 14:01

АКО ВИДИТЕ „БЛЕКАУТ“, ПРИЈАВИТЕ! Нови опасни Тик-Ток изазов онесвешћивања однео прве дечје жртве

Фото: Принтскрин

БРОЈНИ корисници Тик - Тока упозорени су да не учествују у опасном изазову који се у последње време шири том друштвеном мрежом.

Као и многи претходни Тик - Ток изазови, и овај наводи кориснике да изводе по живот опасне задатке који могу имати и фаталне последице.

Такозвани "белкаут челенџ" (Блацкоут Цхалленге) већ је однео неколико жратава. Прво је, прошле недеље једна 10-огодишња девојчица из Палерма смртно настрадала у такозваној "игри гушења", стежући каиш од баде мантила око свога врата. Слична несрећа догодила се у понедељак деветогодишњем дечаку на Тринидаду.

Иако то још увек није званично потврђено, спекулише се и да је десетогодишњак, који је јуче пронађен мртав у стану у Раковици, такође наводна жртва Тик-Ток изазова.


У овом суманутом изазову корисници Тик - Тока изазивају једни друге да гуше сами себе све док не остану без свести. Тај изазов постоји још од раније и јављао се под различитм именима као "Изазов онсвешћивања" ("Пассоут Цхалленге"), "Игра дављења" ("Тхе Гаме оф Цхокинг") или "Брзинско сањање" ("Спеед Дреаминг"), а у последње време је постао прилично популаран на ТикТоку.

Чим се појавио, медицински стручњаци су упозорили да такво ускраћивање ваздуха самоме себи може да доведе до онесвешћивања и оштећивања мозга, као и да може да доведе до смртног исхода.

На тренд који је у делу младе популације узео маха морао је да реагује и сам Тик - Ток, који апелује на кориснке да престану да га изводе, као и да га шире по тој мрежи и изазивају друге.

Тик - Ток је позвао све кориснике да пријаве случајеве "блекаут" изазова, било да их само виде или да њих неко изазове, тако што ће кликнути на белу стрелицу која се налази са десне стране видеа, и потом кликну на "Пријави" ("Репорт").


Овакви случајеви се пријављу кликом на категорију "Самоубиство, самоповређивање или опасно понашање" ("Суициде, Селф-харм анд Дангероус Ацтс").

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)