ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Холокауст симбол суноврата човечанства

Танјуг

27. 01. 2021. у 12:28

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Холокауст симбол суноврата човечанства

Фото: Принтсцреен

ХОЛОКАУСТ је симбол суноврата човечанства и његове страхоте се никада не смеју заборавити и поновоити, поручила је данас премијерка Ана Брнабић на научној конференцији поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

Брнабић је, на конференцији "Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије", истакла да се данас сећамо свих који су страдали у Аушвицу, Дахауу, Јасеновцу, на Сајмишту и многим другим логорима - местима која су постала симбол неописиве трагедије, страшних, безумних злочина, која изазивају бол, патњу, узаш и језу, и данас, скоро осам деценија касније.

Она је подсетила да је прошле године, на овај дан, представљала Сбрију на церемонији обележавања 75 година од ослобођења Аушвица, а заједно са њом били и људи из Србије који су преживели страхоте овог иили некох другог логора.

-Због њих, због свих оних који су страдали, због њихових породица, због нас, због свих будућих поколења, важно је да о овоме причамо, јер се страхоте Холокауста не смеју заборавити и не смеју поновоити - подвукла је Брнабић.

Данас се, каже, поново, као и сваке године клањамо сенама великог броја жртава, Срба, Јевреја, Рома, антифашста, свих који су на најсуровији начин, невини страдали, јер је неко сматрао да имају погрешну боју коже, име или презиме, веру или начин живоита, који су за своје џелате били само број.

-Холокауст је симбол суноврата човечанства. Дужни смо да памтимо, како се никада и никоме не би поновило - рекла је Брнабић.

Премијерка је нагласила да Србија одлучно одбацује сваки облик ревизије историје, релативизације почињених злочина и сваки облик неонацизма, неофашизма и мржње према припадницима других народа и вероисповести.

-Наша је дужност, обавеза и одговорност да се сваки пут и сваки дан јасно и гласно боримо против свих видова и реликта сличних идеологија, данас и у свим наредним годинама - рекла је она.

Брнабић је истакла да је поносна што Србија баштини и увек је баштинила антифашитичку традицију.

Она је навела да и данашња конференција симболизује борбу притив зла, насиља, неправде и страха које је фашизам изродио.

-Желим да сви ми будемо глас оних којих више нема и који су свој живот положили за нашу срећнију и бољу будућност, за слободу коју ми данас уживамо. Никада не смемо да допустимо да тишина превлада и никада не смемо заборавити - рекла је Брнабић.

Она се захвалила Милки и Новици Антићу, који су организовали конференцију, на свему што чине да се злзочин никад не заборави и што заједнички негују културу сећања и поштовања за све жртве злочина.

Конференција је међународног карактера, а премијерка се укључила путем видео линка.

У склопу конференције, одржава се и промоција књиге "Јасеновац мило село моје", аутора Милке Антић и Новице Антића, уз приказивање документарног филма "Јасеновац", аутор Вељка Ђурића Мишина, директора Музеја жртава геноцида Београд.

Конференцији и промоцији књиге, како је најављено, присуствоваће и једна од најстарији живих Јасеновчанки и заточеница усташких логора у Јасеновцу и Старој Градишки, Смиља Котур (93).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)