"ДЕЦА НИСУ ОДУЗЕТА ЗАТО ШТО ЈЕ ТО НЕКОМЕ БИО ХИР": Министар Дмитровић о случају Ђорђа Јоксимовића из Крагујевца

Novosti online

27. 01. 2021. у 11:10

ДЕЦА НИСУ ОДУЗЕТА ЗАТО ШТО ЈЕ ТО НЕКОМЕ БИО ХИР: Министар Дмитровић о случају Ђорђа Јоксимовића из Крагујевца

Фото: Принтскрин/И. Маринковић

ЂОРЂУ Јоксимовићу из Крагујевца, три ћеркице одузете су пре пет година, откада траје његова непрекидна борба да их врати. Његова тешка животна прича преточена је и инспирисала је филм "Отац", после чега је узбуркала јавност која се пита зашто се Јоксимовићу деца још нису вратила.

О овом случају, веома деликатном и важном, говорио је и министар за бригу о породици и демографији Ратко Дмитровић у јутарњем програму ТВ Прва.

Он је најпре истакао да је филм "фикција, надоградња, те је у средиште пажње дошао човек који сузних очију клечи и моли да му се деца врате".

- То је све у реду, његов бол нико не додирује... Али сад нико не спомиње ту децу. Та деца нису одузета зато што је то некоме био хир. Не одузима се родитељима родитељство због сиромаштва. Ако само тај фактор постоји. Значи да је било нешто много горе од тога што ја нећу и не могу да кажем. Ко је одузео? Суд. На основу онога што је Центар за социјални рад са стручним људима проценио како та деца и у којим околностима расту - истакао је Дмитровић.

Како је рекао, "један суд, другостепени и Апелациони су потврдили ту одлуку". Центар за социјални рад, дакле, не може да врати децу Јоксимовићу, већ онај који их је одузео, а то је суд.

- Ко би ту имао мотив, да одузме децу? Сад иде теорије хоће да продају децу у Швајцарској... До те мере се банализује бол тог човека. Људи из Центра за социјални рад пате заједно са тим људима - закључио је Дмитровић.

Подсетимо, Заштитник грађана је, по приспећу документације Центра за социјални рад у Крагујевцу и из документа добијених од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, почео контролу правилности поступања овог центра поводом измештања троје деце Ђорђа Јоксимовића у хранитељску породицу и његовог делимичног лишења родитељског права.

Запослени у овој институцији почели су утврђивање чињеница и начина рада надлежног центра на основу обимне документације, која је Заштитнику грађана стигла у понедељак после подне, као и утврђивање чињеница из докумената, која су добијена у четвртак 21. јануара 2021. године од надлежног министарства, како се наводи се из ове установе.

Документацију би требало да достави и Ђорђе Јоксимовић, који је ту могућност наговестио приликом разговора са Заштитником грађана Зораном Пашалићем 21.јануара 2021. године.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а после сазнања из медија да један грађанин Републике Србије већ годинама покушава да под старатељство врати своје троје деце која су смештена у хранитељску породицу, покренуо поступак контроле правилности и законитости рада крагујевачког Центра и ресорног министарства.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Alex

27.01.2021. 11:52

Tuzno, jadno i zalosno :( "nisu uzeta iz hora vec zbog uslova u kojima zive" pa jel ima matematike da se hraniteljima plazi 40 hiljada po detetu sto je ukupno 120 hiljada umesto da je covek drzaca pomogla sa 40 hiljada? Da ne pominjemo to da hranitelja ljubav nikada ne moze zameniti roditeljsku, jel to znaci da siromašni nemaju pravo da imaju decu? Zao mi je coveka najiskrenije i nadam se da ce mu sto pre vratiti decu jer ni jedan roditelj ne zasluzuje da oseti tu bol da zna da su njegova deca kod tudjina a on nema pravo da ih vidi, da oseti tu nemoc, tugu i bol zbog jadne i nesposobne drzave koja je onome ko ima dala jos vise a onome ko nema uzela ono najvrednije i jedino sto ima a to su deca.