ВУЧИЋ У ДНЕВНИКУ РТС: Ово је рат за животе људи и за будућност економије, свет је ударио у ледени брег

Новости онлине

26. 01. 2021. у 19:37

ВУЧИЋ У ДНЕВНИКУ РТС: Ово је рат за животе људи и за будућност економије, свет је ударио у ледени брег

Фото: Принтсцреен

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостује вечерас у Дневнику РТС, где ће говорити о даљем плану вакцинације у нашој земљи, као и новом пакету мера подршке српској привреди.

Председник је рекао да је више од 319.000 људи вакцинисано до овог тренутка и да је врло поносан на тај резултат.

- Ја честитам грађанима Србије на томе, они су заслужни за то. Урадили смо то на најбољи начин, и посебно сам срећан када сам прочитао у књизи утисака да то ни Немци не би боље урадили - рекао је председник.

Он је такође истакао да га брине што нема више вакцина, и што произвођачи касне са испорукама.

- Досадашње испоруке смо добили захваљујући нашим добрим односима са другим земљама, као што је Кина. За то су заслужни грађани Србије, који су подржавали политику одлучности и одговорности - истакао је Вучић.

Он је нагласио да је јуче стигло још 10.000 доза "Фајзерове" вакцине, и да не жели да говори на који начин су оне достављене Србији.

- У свету влада прави рат за вакцине. Свет је ударио у ледени брег, као Титаник, и сада се богати спасавају, а сиромашни могу да се удаве. Ја могу одмах да вам кажем да нама неће још увек стићи уговорене дозе - нагласио је председник.

Вучић је рекао да је данас причао и са амбасадорком НР Кине Чен Бо, и нада се да ћемо можда најраније у фебруару добити нове дозе кинеске вакцине, а потом је причао и о "ковакс" систему.

- Ми смо се међу првима прикључили "ковакс" систему, и платили смо све. А добили смо нула вакцина од њих. И претпостављао сам да ће тако да буде. Сећате се кад сам говорио о недостатку солидарности у свету. Е сада је још горе него што је било за респираторе. Ово је рат за животе људи и рат за будућност сваке земље - нагласио је Вучић.

Фото: Принтскрин РТС

Председник је рекао да у региону готово нико нема вакцине, и да зато долази и до ситуација као на Космету, где приштинске власти покушавају да отму дозе које стижу из Србије.

- У Србији нису ствари измакле контроли, иако је ситуација тешка. И када видите моју забринутост, са правом је видите. Али увек знајте да нешто у резерви имамо, о чему ја не желим да говорим. Држава ће у сваком случају обезбеђивати нове количине на најбољи могући начин - казао је председник, и истакао да је Србија кренула у набавку нових лекова, на шта ће бити потрошено 40 милиона евра.

- Све што може да се набави у свету ми ћемо да набавимо. То је сада питање живота и смрти за нас. Да животе људи са Титаника који тоне сачувамо, а да по могућству никога не избацимо из чамца. Само да људи знају, 10 одсто земаља располаже са 97 одсто вакцина.

Вучић о економским питањим и четири нове мере за српску привреду

Председник је потом рекао да је незадовољан радом неких министарстава, и да ће скренути пажњу на то премијерки Ани Брнабић.

- Не можете да држите састанке о расту стопе БДП-а, а да на тај састанак дођу два или три министра. Да би ми могли да испунимо све оно што смо обећали, морамо да имамо раст. Тако да сам по том питању мало љут, али верујем да ће разумети моју поруку они на које се односи. То је важно да би могли да купимо све лекове и вакцине, и да би завршили све болнице - нагласио је председник Вучић.

Он је рекао да ће у склопу мера подршке привреди прво бити директна подршка приватном сектору и да је донета одлука да се да три пута по педест одсто минималне зараде која ће бити исплаћивана од 1. априла.

- То обухвата микро, малим и средњим предузећима, још ћемо видети за велика предузећа, која запошљавају највише људи у нашој земљи. Затим је ту и секторска подршка превозницима, која ће износити 600 евра по аутобусу - рекао је Вучић.

Он је истакао да су у склопу пакета и мере за очување ликвидности приватног сектора.

- Сада ћемо направити нову гарантну шему од 500 милиона евра, где ћемо бити још попустљивији. Хоћемо да подстакнемо приватни сектор додатно, зато што нам је потребан тај раст - рекао је председник, па додао:

- Донели смо одлуку да свим грађанима Србије који се буду пријавили дамо 30 евра у мају, 30 у новембру, а пензионерима још 50 евра. То су српске паре, из српске касе, из озбиљне српске државе - рекао је председник, и рекао да ће пакет мера бити вредан 2.5 милијарде евра. 

Председник је рекао да жели да људи буду поносни на своју земљу, и да грађани морају да схвате да се Србија променила и да иде џиновским корацима напред.

- Да би људи знали о чему говорим. Стопа јавног дуга у Немачкој је на 88 одсто, у Француској на 115 одсто, у Грчкој 200 одсто. А у Србији је око 50 одсто. Држимо ствари под контролом, јер нећемо да нашој деци остављају дугове. Зато је важно да радимо и градимо брже, а не да се свађамо око глупости - истакао је Вучић.

По питању преговора са Приштином, Вучић је рекао да сви у региону имају право на неодговорно понашање, али ми немамо, зато што смо најмоћнији на Балкану.

Фото: Принтсцреен

- Наставићемо да подржавамо наш народ у Републици Српској, на Космету и у Црној Гори. Али ћемо сарађивати и са Бошњацима, и са Албанцима, и са свима који желе да причају. По први пут улажемо у културу, снимамо филмове о Јасеновцу и о страдањима нашег народа - казао је председник.

О односима са Црном Гором и позиву премијера Кривокапића Ани Брнабић, Вучић је рекао да се то неће десити док не повуку одлуку о протеривању амбасадора Србије.

- Нама су циљ добри односи, а све друго нећу да коментаришем. Направићемо нешто да буду добри односи. Нисмо ми протеривали њиховог амбасадора, већ они нашег, зато што је похвалио Мојковачку битку и Подгоричку скупштину. 

Председник је на крају одговорио на питање када ће се вакцинисати и којом вакцином.

- Ја одмах да кажем да би примио кинеску вакцину. До сада ми је мајка примила вакцину. Али ако само 10 одсто становништва прими вакцину, не би било фер да ја примим а да они нису. Желим да будем са својим народом, и не желим да имам никакве привилегије. То не значи да су они који су имунизовани имали привилегије, али ја морам о томе да бринем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

Katarina

26.01.2021. 20:41

Država pokazuje veliku brigu i odgovornost za srpsku privredu, odnosno za naše privrednike i prduzetnike, jer je i pored teške borbe koju vodi sa pandemijom virusom korone, smogla je snage da izdvoji paket ekonomske pomoći, što je odraz jake-stabilne ekonomije koju imamo.

Milica

26.01.2021. 20:42

Uprkos svim tekucim problemima koje uzrokuje pandemija korona virusa, nase gradjane ocekuje novi paket pomoci na prolece i jesen od strane drzave, sto nase mladje sugradjane, sto penzionere, sto ce znacajno uticati na oporavak srpske ekonomije i privrednog sektora.