РЕВИЗОРИ НАШЛИ ПРОПУСТ У 47 ОПШТИНА: Сваки трећи град без личног пратиоца

Б.Царановић

26. 01. 2021. у 16:20

РЕВИЗОРИ НАШЛИ ПРОПУСТ У 47 ОПШТИНА: Сваки трећи град без личног пратиоца

Фото АП

ЧАК 47 градова и општина, што је трећина у Србији, у 2019. години није имало успостављену услугу социјалне заштите - лични пратилац детета. Ово је јуче потврдио председник Државне ревизорске институције Душко Пејовић.

Да су градови и општине ефикасније предузимале активности на обезбеђивању услуге личног пратиоца детета већи број деце којима је потребна подршка за ефикасније укључивање у заједницу и систем образовања добио би пратиоца, оценила је ДРИ приликом представљања извештаја у којем је анализирано "Обезбеђивање услуге у области социјалне заштите - Лични пратилац детета".

Конретним субјектима ревизије, градовима Београду и Крагујевцу односно општинама Апатин и Смедеревска паланка чији је рад анализиран у периоду од 2017. до 2019. године, упућене су укупно 23 препоруке.

Препорукама се указује на неопходност бољег нормативног уређења, планирања средстава, избор организације која пружа услуге и обученост пратилаца, повећању ефикасности рада интерресорних комисија и начина праћења реализације, контроле и извештавања.

Шеф ревизорског тима Светлана Врцељ Милановић оценила је да контролисани субјекти нису предузели све неопходне активаности на успостављању услуге лични пратилац детета јер осим Београда који има одговарајућу одлуку Крагујевац и Апатин је немају а Паланка је одлуку донела током ревизије.

Она је рекла да Крагујевац и Апатин нису планирали средства за ову услугу социјалне заштите, да је Паланка планирала средства али на погрешном, програму образовања, док Београд сваке године повећава новчани износ и број деце који је обухваћен. Истакла је да су се родитељи најчешће жалили на листе чекања и навела да се у Београду на тој листи на крају 2019. године налазили 393 деце од којих се 30 посто тамо нашло 2016. године.

Услуга личног пратиоца детета најнеразвијенија је у Јужној и Источно Србији где је 48 одсто општина и градова није ни успоставило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)