ДОКТОР СТЕВАНОВИЋ: Ускоро креће вакцинација и по клиничким центрима

Танјуг

26. 01. 2021. у 11:27

ДОКТОР СТЕВАНОВИЋ: Ускоро креће вакцинација и по клиничким центрима

Горан Стевановић / Фото Танјуг

ДИРЕКТОР Клинике за инфективне и тропске болести КЦС др Горан Стевановић изјавио је данас да се по броју новооболелих види да је ситуација са корона вирусом нешто мирнија, што омогућава да се озбиљно размишља о смањењу капацитета у ковид болницама.

Стевановић је рекао да се у свим ковид болницама ради на смањивању капацитета и мобилисању места за нековид пацијенте.

-У најкраћем временском периоду, гледаћемо да из ковид система изађе КБЦ Звездара, да се врати нековид пацијентима. Требаће нам прилично времена, јер су капацитети још попуњени, и то неће бити за два, три или четири дана, али је добра вест да смо кренули у том правцу - рекао је Стевановић након састанка директора ковид болница са министром здравља.

Он је истакао и да је главни задатак да се, колико је могуће, помогне вакцинација опште популације.

Стевановић је најавио да ће ускоро у свим болницама бити формиране екипе за вакцинацију.

-До сада су по питању вакцинације, главни терет организације уз ''Батут'', Министарство здравља и институте за јавно здравља, поднеле у домовима здравља. Од данас ће кренути и обука колега и екипа из болница, клиничко-болничких центара, и за врло кратко ће у свим болнциама бити формиране вакциналне екипе - рекао је Стевановић.

То ће, истакао је, омогућити да се вакцинација брже спроведе и да се искористе вакцине, које имамо и које ће тек пристизати.

Такође, Стевановић је рекао и да је упућен захтев свим здравственим установама да пошаљу спискове опреме која је истрошена максималним радом и коришћењем за протеклих годину дана, и која ће бити обновљена.

-Планирана је велика набавка опреме, оне за стандардну дијагностику, рендгена, магнетних резонанци, скенера, али и кревета. То радимо са Свестком банком - рекао је Стевановић.

 

"СВАКА ВАКЦИНА ШТИТИ"

Свака вакцина штити, а да ли ћете путовати за нас је тренутно од секундарног значаја, поручио је данас Горан Стевановић.


Стевановић је, након састанка директора ковид болница, упитан да ли ће то што се у Србији грађани вакцинишу руском или кинеском вакцином, које нису одобрене у ЕУ, утицати на могућност путовања, указао да се ради о питању око којег се ни у ЕУ нису сложили.

„Наш задатак је да заштитимо наше становништво, без обзира да ли ће да путују. Свака вакцина вас штити, а да ли ћете путовати је од секундарног значаја“, рекао је новинарима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)