СТИГАО ОДГОВОР НА ВАЖНО ПИТАЊЕ: Да ли ће нас памучне маске добро штитити од новог соја корона вируса?

Novosti online

26. 01. 2021. у 09:12

СТИГАО ОДГОВОР НА ВАЖНО ПИТАЊЕ: Да ли ће нас памучне маске добро штитити од новог соја корона вируса?

Фото: Ненад Живановић

ЗБОГ страха од такозваног британског соја у неким земљама уведено је правило да сви носе ФФП2 маске

Светска здравствена организација (СЗО) послала је јасну поруку да су платнене маске једнако ефикасне и код новог соја вируса корона.

- Нехируршке платнене маске могу да користе све особе млађе од 60 година које немају никаквих здравствених проблема – изјавила је Марија ван Керков, епидемиолог из СЗО. – И код нових сојева корона вируса који су заразнији немамо назнаке да се начин преноса променио.

Она препоручује да медицинске маске наставе да носе сви здравствени радници, особе које се осећају лоше и чекају резултате теста на вирус корона или већ имају позитивне резултате, као и особе које брину о некоме ко је суспектан на ову вирусну инфекцију.

Такође, медицинске маске би, сматра Ван Креков, требало да носе и особе старије од 60 година, посебно ако имају неко хронично обољење које их чини рањивијим на инфекцију, а због спречавања већег ризика од озбиљних болести.

Она, међутим, подсећа да би свака платнена маска требало да буде трослојна како би заштита била адекватна.

У страху од ширења новог соја вируса корона који је заразнији Аустрија и Немачка недавно су увеле обавезно ношење управо ФФП2 маски, јер су ефикасне више од 90 одсто.

- Из података које смо до сада прикупили из земаља у којима је регистрован нови сој корона вируса, нема промене у начинима преноса. Уколико будемо добили другачије податке, свакако ћемо ревидирати препоруку о маскама. Свака земља има право да донесе одлуку о маскама онако како јој одговара – закључила је Марија ван Креков.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)