ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПООШТРАВАЊА МЕРА ЗБОГ НОВОГ СОЈА? Др Ђерлек открива како ће се Србија борити против мутираног корона вируса

Танјуг

25. 01. 2021. у 17:01

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПООШТРАВАЊА МЕРА ЗБОГ НОВОГ СОЈА? Др Ђерлек открива како ће се Србија борити против мутираног корона вируса

Фото: Танјуг/Раде Прелић

ДРЖАВНИ секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек тврди да нема места паници због новог соја вируса корона који је регистрован у Србији, те позива само на опрезност и озбиљност.

Он је данас рекао да ће држава предузети све мере како се нови сој ковида-19 не би ширио у популацији и поручио да је важно да се велики број људи вакцинише.

Ђерлек истиче да су вакцине аутентичне и да делују и на нови сој и додаје да ће бити обухваћен већи број узорака ради спречавања његовог ширења.

- Обухватићемо већи број узорака како би се спречило ширење новог соја. Све институције, пре свега Медицински факултет, ће заједно са Институтом за микробиологиију и имунологију радити још веће узорке и пратити кретање на дневном нивоу - рекао је Ђерлек.

Каже и да је рано причати о пооштравању мера у нашој земљи, а што се примењује у неким европским, као и да ће јавност бити обавештена о новој седници кризног штаба.

Каже да у овом тренутку не би придавао значај новом соју, јер наша земља није у ситуацији попут Велике Британије, у којој се, указује, према неким подацима сада 70 пута брже шири вирус.

- Наша земља није у тој ситуацији и наше службе ће предузети све да испитају колико ће се он у наредних неколико дана ширити - рекао је Ђерлек у хали 3 Београдског сајма, у којој би до краја дана требало да се вакцинише 1.500 грађана.

У наредних неколико дана на том месту требало би да се вакцинише од 8.000 до 10.000 људи дневно, казао је Ђерлек.

- Велико је интересовање људи, то је добро, јер они схватају да је вакцина једини спас против ковида-19 - нагласио је Ђерлек, додајући да на пунктовима за вакцинацију има довољно медицинског и немедицинског особља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)